Какво показва цветът на цикъла?

Вижте какво издава цвета на менструалната кръв

2018-08-10 15:00:00
Какво показва цветът на цикъла?
Снимка: Pixabay

Менструалната кръв е червена, но ако забележите някакви промени в цвета, може би има  проблем и трябва да се обърнете към лекар. Ето и какво показват различните цветове за здравословното ви състояние.

 


Светлочервено

 

Светлочервено или ягодово, говори за това, че в организма ви има перфектен баланс на хормоните естроген и прогестерон. Органите ви работят както трябва и няма за какво да се притеснявате. Този цвят показва, че сте здрави.

 


Тъмночервено

 

По-тъмното червено също все още е в рамките на нормалното. При някои просто е по-наситен цвят на кръвта. Или не сте сменяли превръзката/тампона отдавна, кръвта е засъхнала и затова е придобила такъв тъмен цвят. Няма опасност за здравето.

 


Тъмнокафяво или черно

 

Ако кръвта е тъмнокафява и почти отива към черна, възможно е нивото на прогестерона да е твърде ниско и се появява хормонален дисбаланс. Нивото може да се повиши като хапвате храни, богати на витамин В - яйца, мляко, месо и др.

 


Светлорозово

 

Ако менструалната кръв е бонбоненорозова, това може да е показател, че натоварвате организма си прекалено много. Не е типично кръвта да е толкова светла. Това се случва при атлети, при хора, които спортуват и правят тежки упражнения много често, при строги диети, при внезапно отслабване. Нивата на естрогена тогава падат, липсват ви и определи витамини. При такова положение трябва да поемате повече протеини - кисело мляко, бадеми и т.н. 

 


Тъмнолилаво или синьо

 

Това се случва рядко и е нетипично. Дори много хора не са чували, че кръвта може да придобие такъв цвят. Но ако ви се случи, значи имате повишени нива на естроген в оранизма. Лилавият или синият цвят на цикъла се лекува с поемането на хранителни продукти с повече фибри всеки ден. Заложете на малини, авокадо, моркови, сладки картофи, пуканки, какао, шамфъстъци.

 


Оранжево

 

Този нюанс също се забелязва рядко, но има и такива случаи. Оранжевата кръв, особено синьо-лилава менструална кръв също е препоръчително да се консултирате с лекар, а при оранжевата е направо задължително. Това е най-опасният цвят.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия