Пеенето лекува депресии и стрес

Това е решението, когато сте тъжни и притеснени

2021-09-30 15:00:00
Пеенето лекува депресии и стрес
Снимка: Pexels

Музиката не е само за забавление и партита, много пъти е доказано, че тя действа и терапевтично. За това и когато се чувстват изморени, стресирани, тъжни, много хора пускат любимите си песни и се опитват да релаксират. Слушането на музика несъмнено повдига настроението и успокоява, но същият ефект има и пеенето. Ето и какви са ползите от него.

 


Променя настроението

 

Не може да запеете, без да правите гримаси, да присвивате очи, да се усмихнете, дори да не го правите, защото искате. А усмивката, независимо дали е волна или неволна, пак може да ви направи по-щастливи. Когато човек е депресиран, той обикновено се свива, гледа надолу, не говори много. А когато започне да пее, става, разтяга се, освобождава белите дробове и диафрагмата и сякаш става по-енергичен. Дори още да се чувствате зле и притеснени, всички тези движения и гримаси "лъжат" мозъка, че сте в по-добро настроение и ви дават повече сила и спокойствие.

 


Кара ви да дишате дълбоко

 

Ако сте в мрачно настроение, прегърбили сте се, свили сте се на кълбо, значи не поемате достатъчно кислород. Това ви прави и по-мудни, изтощени и апатични. Дълбокото дишане лекува тези симптоми, а като запеете любим хит - няма как да не си поемете дълбоко дъх.

 


Действа като аеробика

 

Пеенето изисква мускулна сила и жилавост. Когато започнете да пеете, всички мускули на торса. Това забързва метаболизма и кара сърцето ви да бие по-ускорено. Така се зареждате с енергия.

 


Изразява емоциите

 

Думите са силно оръжие, но понякога не достигат и не могат да изразят всичко, което мислите. За щастие, любимите ви песни успяват да направят това. Те ви докосват и ви карат да изразите емоциите си. Така все едно се изповядвате или споделяте, от което ви олеква. Като сеанс и терапия е.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
pipinana
преди 2 години

suglasna sum . kogato mojrh da si pozvolia da peia . se 4uvstvah kato 4e letia ...no tova vreme otmina otdavna za men


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия