3 опасности, които крие ходенето на басейн

Обриви, стомашни болки и сърбеж развалят купона край басейна

2018-06-22 12:00:00
3 опасности, които крие ходенето на басейн
Снимка: Pexels

Лятото вече е тук официално и ходенето на басейни ще зачести, особено за тези, които са приклещени в града и няма да имат възможност за дълга почивка на море. Всички знаем, че невинаги водата в басейните е чиста. Ето и някои от неприятните състояния, които може да причини разхлаждането в обществени басейни през сезона.

 


Болки в стомаха

 

След плуване в басейна e възможно да получите стомашни болки, диария, гадене. Това се дължи на паразита криптоспоридиум, който може да обитава дори басейните, които се поддържат добре. Криптоспоридиумът е паразит, причиняващ диарийното заболяване криптоспородиаза. Защитен е от обвивка, която го предпазва от действието на хлора, в рамките на около 10 дни в хлорна среда. Ако се заразите, симптомите може да продължат около 2 седмици.

 


Конюнктивит

 

Очите ви може да се раздразнят, да ви сърбят и да се зачервят много. Това е алергична реакция срещу хлора в басейна. Друг вариант е, това да се получи, ако в басейна е имало много хора, които не са се изкъпали, непосредствено преди влизане в него. Очилата за плуване ви пазят от такива инфекции, особено ако решите да се гмуркате.

 


Изриване на тялото

 

Не се учудвайте, ако след като се върнете от басейн, видите много червени петна по кожата си, особено по местата, които са били покрити с банския костюм. Изриването е най-често срещания проблем след посещение на обществен басейн. Хлорът служи, за да пази от такива обриви, но ако е много топло и слънцето е силно, действието на хлора отслабва. 

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия