5 съвета за грижата за русата коса

Вижте какво да направите, за да е косата здрава и красива

2023-03-29 13:30:00
5 съвета за грижата за русата коса
Снимка: Istockphoto

Русата коса винаги изисква по-особени и специални грижи, независимо дали се боядисвате или сте естествена блондинка. Разбира се, хората, които редовно се боядисват, трябва да полагат още повече старание в грижата за косата.

Но знаем, че почти всяка руса коса традиционно е много фина, с по-висока чувствителност към природни фактори от тъмната и по-лесно се уврежда. Ето някои съвети как да я поддържате здрава и бляскава.

 


Поддържайте оптимална влажност

 

Известно е, че русата коса e с повишена порьозност - способност на косата да абсорбира влага, но не и да я задържи достатъчно време. Ако косата е суха, тя става уязвима, тъй като природните фактори, димът и някои химически продукти, развалят цвета ѝ и еластичността ѝ. Тя започва да изглежда повяхнала, заплита се лесно. Затова овлажняването и хидратирането на косата е много важно. Използвайте балсами и шампоани с  етерични масла, подхранващо олио, възстановяващи маски за коса. Ако продуктите са прекалено агресивни, косата бива лишена от естествената си мазнина, което ѝ влияе лошо.

 

Пазете я от слънчевите лъчи

 

Неведнъж е говорено за вредата от слънчевите лъчи. Слънцето може да увреди всички типове и цветове коса, но особено светлите. Естествените блондинки имат по-малко и по-фини кичури. Много е важно, когато навън грее жарко слънце, да носите шапка с голяма периферия, а дори и лек шал, който да покрива дългите кичури. Хубаво е да използвате и продукт за слънцезащита за коса.

 

Защитете я от пресата и сешоара

 

За съжаление, излагането на слънце не е единственото, което уврежда косата. Много дами използват сешоари, преси, маши, а редовното използване на тези уреди нанася големи вреди на косъма. Топлинната обработка води до накъсване, цъфтене на косата, губене на нейната жизненост и блясък. Отново - проблемът е по-голям при русата коса, тъй като тя е по-изтънена и нежна. Затова, ако редовно сушите, изправяте или къдрите косата, определено трябва да използвате лосиони, кристали или балсами, които пазят от термичната обработка.

 

Включете студени душове към рутината си

 

Студеният душ звучи като голямо предизвикателство, особено ако и температурите навън са ниски. Но той може да е много полезен и да направи чудеса за вашата руса коса. Измиването на косата с по-хладка вода може да уплътни и укрепне кутикула на косъма - външния слой на косата. Така влажността се абсорбира и запазва по-лесно. Използвайте топла вода за сапунисването и изчистването на косата, а после отмийте и изплакнете със студена вода.

 

Използвайте копринена възглавница

 

Заменете полиестерните и памучни възглавници с копринени. Това е лесен и ефективен начин да се погрижите за русата си коса. Копринените възглавници са много по-нежни, меки и фини. Памучните възглавници спомагат за разтягането и накъсването на русата коса. Коприната пък подобрява хидратацията на лицето и кожата и ако спите на такава възглавница, ще се събудите с по-малко заплетени краища.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия