Защо е важна слънцезащитата и как правилно да я прилагаме?

Вижте полезни съвети

2021-08-18 16:00:00
Защо е важна слънцезащитата и как правилно да я прилагаме?
Снимка: Pexels

Ако ви попитаме ползвате ли слънцезащита, най-вероятно ще кажете - естествено, задължително! Обаче колко, кога и как я нанасяте, достатъчно, редовно и - по-важното -правилно ли го правите?

 

Няма да се правим на гадатели, просто ще ви дадем няколко важни отправни точки, с които да се съобразите, ако искате наистина да се радвате на топлите слънчеви лъчи без угризения, че вредите на кожата си. Да, и това е възможно, а дори може да е приятно, ето как.

 

Какво количество слънцезащитен продукт трябва да използвате?

 

Когато нанасяте кремове със SPF, е важно да вземете предвид кои части от тялото ще бъдат изложени на слънце. На пръв поглед това изглежда елементарно, но най-често в класацията за най-пренебрегваните зони влизат именно онези, които най-много се нуждаят от защита. В топ 5 нa най-забравяните зони специално участие имат ушите, врата, деколтето, горната част на стъпалата и ръцете, областта зад колената.

 

Но колко продукт трябва да нанасяте? За да си осигурите оптимална фотопротекция, около две супени лъжици (или около 30 ml) са напълно достатъчни за цялото ви тяло. Ясно е, че надали кухненското ви кантарче е винаги под ръка, затова следвайте простото правило да нанасяте слънцезащитата си обилно и навсякъде - колкото по-тънък е слоят, толкова пъти по-ниска ще бъде ефикасността й.

 

Снимка: ПР


Колко често трябва да нанасяте слънцезащита?

 

Няма да е прекалено да кажем, че дерматолозите горещо препоръчват да използвате продукти със SPF всеки път, когато сте изложени на слънце. Това съвсем не означава, че имате нужда от защита само когато денят е ясен и горещ. Слънцето излъчва вредните UVA/UVB лъчи 365 дни в годината, така че от съществено значение е да се предпазвате правилно, независимо от настроението му - дори облачните и мъгливите дни са заплаха под прикритие, така че не ги подценявайте.

 

А когато става дума за честотата на нанасяне, не се колебайте да послушате експертите. Те препоръчват да го направите поне 30 минути преди да излезете навън, за да могат филтрите (активните съставки във формулите, които осигуряват UVA/UVB защитата) да се усвоят ефективно от кожата. Когато сте на открито за по-дълго, трябва да нанасяте повторно крем със SPF:

 

● на всеки два часа;

● на всеки 40 минути, ако плувате или се потите обилно;

● всеки път, когато се подсушавате с кърпа.

 

Как изглежда добрият слънцезащитен крем?

 

За да сте сигурни, че сте избрали ефективна защита, потърсете на етикетите отговорите на тези специфични характеристики:


- Задължително търсете широкоспектърна защита - тоест да предпазва от UVA,както и UVB лъчи. UVA лъчите са по-опасни, защото могат да увредят клетъчното ДНК, a UVB лъчите отговарят за изгарянето и преждевременното фотостареене накожата.

 

- Да е устойчива на вода - въпреки че няма 100% резистентен на вода продукт, високите и много високите нива водоустойчивост ще ви осигурят между 40 и 80 минути, преди напълно да се отмият.

 

- Да има висок SPF фактор - 30 е минимума през лятото, независимо от тена, с който са ви дарили гените. Разликата в процентите защита, която осигуряват различните числа на факторите, може да не изглежда голяма, но всъщност е осезателна, ако говорим за броя фотони, които преминават през кожата ви (7 от100 при SPF 15 срещу 3 от 100 при SPF 30).

 

Затова, ако сте нанесли крем с фактор 30 или 50, не означава, че можете да си отдъхнете и да забравите за него. Често срещано и напълно погрешно схващане е, че SPF се отнася до минутите, които кожата ще издържи на слънце без да изгаря. Нищо не е по-далеч от реалността: използването на продукт с по-високо факторно число не защитава по-дълго, а предлага по-високо ниво на слънцезащита. По този начин, дори ако нанасяте крем с висок SPF, важно е да следвате инструкциите за употреба и да се сещате за него по няколко пъти - или по-точно през 2 часа - през целия ден.

 

Когато избирате слънцезащита, препоръчваме да вземете два продукта - един за лицето и един за тялото. Кожата на лицето е по-фина и по-деликатна от тази на останалата част от тялото, затова е добре да се насочите към специален продукт за тази зона. Вие най-добре познавате кожата си и нейните състояния, затова изберете продукт, който ще я кара да се чувства най-комфортно. Със сигурност трябва да е некомедогенен, ако имате склонност към възпаления. Ако искате да осигурите на кожата си допълнителна грижа и да я накарате да засияе отвътре, използвайте продукти за озаряване на тена с хиалуронова киселина и ниацинамид. Такъв е случаят с озаряващия дневен крем PureSkin на biotrade, чиято ултра лека формула и копринен допир го правят идеален за всеки тип кожа.

 

 

 

Pure Skin Glow SPF 50+ от biotrade

Снимка: ПР


Що се отнася до тялото, слънцезащита под формата лосион е много удобен вариант, защото лесно се разнася и предполага още по-лесно попиване. Изберете водоустойчивпродукт, който не само ще защитава, но и ще хидратира кожата. Друг чудесен избор е спрей със SPF, който да е ефективен както за суха кожа, така и за мокра кожа. Обикновено този тип продукти са водоустойчиви и имат формула, която се абсорбира мигновено, без да оставя бели следи.

 

Ако предпочитате да се предпазвате от слънцето с продукт под формата на спрей, вероятно няма да успеете да прецените точно колко от него нанасяте. Тогава изниква въпросът как да сте сигурни, че сте осигурили максимална протекция на кожата? Ключът е да пръскате щедро върху кожата - на максимално разстояние от 10 см - и да го разнесете, като втривате равномерно до пълната му абсорбация.

 

Не забравяйте, че най-добрият слънцезащитен продукт за вас е този, който нанасяте редовно и е съобразен с особеностите на вашата кожа. Затова избирайте продукт, който освен ефективен, ще ви бъде и приятен и ще искате да използвате често.

 

Приятното усещане ще ви помогне да затвърдите навика, а навикът ще се превърне в ритуал за красота, неусетно защитаващ кожата ви всеки ден от годината, през всеки сезон.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия