Масло от чаено дърво - лекува ли акнето?

Ето какво казват специалисти

2020-08-07 15:00:00
Масло от чаено дърво - лекува ли акнето?
Снимка: Pexels

Маслото от чаено дърво става един от най-хитовите козметични продукти на пазара в последно време. Твърди се, че то помага на тийнейджърите в борбата с акнето. Но дали наистина има вълшебни свойства? Ето какво пишат за него от "Pop Sugar".

 

Какво представлява?

 

То е етерично масло, което се получава от листата на чаено дърво (melaleuca alternifolia). Родината на дървото е Австралия. Маслото се използва в алтернативната медицина от години. То има антибактериални и антивъзпалителни свойства, затова е популярно като продукт за грижа на кожата. Може да се продава отделно, като масло от чаено дърво, или да влиза в състава на козметични продукти - овлажнители за кожа и кремове за лице.

 

Защо да го използвате?

 

Лондонският дерматолог, д-р Рос Пери, обяснява, че това масло е природен астрингент. То помага да премахването на излишната мазнина от кожата, намалява разрастването на бактериите и ускорява лекуването на белези, ранички и инфекции, заради антисептичните си свойства. Подходящо е да го използвате, ако имате мазна кожа или такава, податлива на акне. То помага и при обриви.

 

Снимка: Pexels


Ефективно ли е при проблеми с акнето?

 

Американският дерматолог, д-р Хадли Кинг, обяснява, че ако имате акне, е добре да използвате продукти като бензоил пероксид, салицилова киселина, ретиноиди, дапсон и сулфацетамид. Но смята, че маслото от чаено дърво е прекрасен природен заместител. Освен, че има антибактериални и антивъзпалителни свойства, то притежава и противогъбични и противовирусни свойства. То не дразни кожата колкото някои други продукти, но с него акнето се лекува малко по-бавно. Ако страдате от по-тежка форма на акне, едва ли това масло ще ви помогне.

 

Как да го използвате?

 

Ако третирате акнето с него, хубаво е да го смесие с друг продукт. Експертите съветват да не поставяте чисто масло от чаено дърво върху лицето си. Смесете няколко капки от маслото с хамамелис или с обикновен овлажнител и тогава нанесете върху лицето.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия