Маските причиняват обриви: Как да излекувате кожата

Ето някои съвети

2020-04-28 13:30:00
Маските причиняват обриви: Как да излекувате кожата
Снимка: Pexels

Заради пандемията от коронавирус, носенето на маски, когато сме навън, стана задължително. Маската предпазва от евентуално заразяване, но може да навреди на кожата, особено, когато е по-топло и се потим. Все повече хора, особено тези, които излизат за работа или носят маска, докато работят (продавачи, медицински работници, чиновници и т.н.), се оплакват, че получават кожни раздразнения, пишат от "PopSugar".

 

"Важната мярка, която предприемаме за забавянето на разпространението на COVID-19, може да причини протриване на кожата, натъртвания и дискомфорт, особено, когато маските се носят за дълъг период от време или по време на изморителни дейности", казва Харолд Лансър, доктор по медицина. Много хора имат повече пъпки и обриви, тъй като носенето на маска създава благоприятна среда за поява на акне.

 

Маската блокира порите, а бактериите се разпространяват в жегата и във влажната среда. А постоянното дразнене, което идва от маската, причинява по-голямо производство на мазнина, което прави лицето мазно и влажно. Ето как да облекчите обривите.

 


1. Мийте лицето след сваляне на маската

 

Обривите могат да възникнат, когато бактериите биват пренасяни от ръцете към лицето. Това правило важи и за маските - когато ги слагате, пренасяте бактерии. Затова трябва да миете лицето след всяко носене на маска, особено ако кожата ви е податлива на акне. "Опитвайте да запазите лицето колкото се може по-чисто през деня", казва д-р Клеър О'Браян. Дори лицето ви да не ви се струва мръсно, като сложите маска, това ще увеличи дразненето и производството на себум. Ако сте навън или на работа, може да триете лицето с мокри кърпички, ако няма как да го измиете.

 

Снимка: Pexels


2. Не търкайте лицето с кърпа

 

Мийте лицето с вода и антибактериален гел. После го оставете да изсъхне само. Или ако използвате кърпа, съвсем леко попийте лицето, но не го търкайте грубо. Търкането ще причини допълнителни обриви, особено, ако кожата ви е чувствителна.

 


3. Не носете грим

 

Избягвайте да слагате грим по време на социалната изолация. Така кожата ще е по-чиста и ще предотвратите дразненето. Не е хубаво да сте с грим, докато носите маска, дори гримът да е само на очите.

 


4. Сменяйте или перете маската често

 

Ако носите обикновени медицински маски, трябва да ги сменяте често. Ако носите маска от плат, която сте си направили сами, перете я редовно. За хората, които трябва да работят с маска няколко часа на ден - на всеки час махайте маската за 1-2 минути. Пазете я чиста, когато я махате и после я слагайте внимателно.

 

Снимка: Pexels


5. Ексфолирайте кожата

 

"Като цяло, почистващите води, тониците за лице и ексфолирането ще помогнат да предотвратите появата на обриви", посочва О'Браян. Ексфолирайте кожата с продукти, които съдържат глицерин или салицилова киселина, за да запазите порите чисти.

 


6. Използвайте овлажнител

 

След като почистите лицето добре с продктите, сложете нежен и неагресивен овлажнител. "Овлажнителите за лице с хиалуронова киселина могат да помогнат", казва д-р Лансър.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия