6 стъпки към дълга и здрава коса

Вижте как да спрете накъсването и цъфтенето

2020-02-28 16:30:00
6 стъпки към дълга и здрава коса
Снимка: Pixabay

За много момичета е мечта да успеят да си пуснат дълга коса, която да е гъста, здрава, да не цъфти често и да не се накъсва. Блестящата, плътна и красива коса несъмнено ви прави по-привлекателни и уверени. Ето и съветите на фризьори и дерматолози за здрава и дълга коса, според американското издание на "Cosmopolitan".

 


Как да спрете накъсването?

 

Мечтаете да си пуснете дълга коса, но не успявате, тъй като само като погледнете към рамената си виждате хиляди цъфнали връхчета, дори скоро да сте ходили на фризьор? Истината е, че колкото по-дълга става косата, толкова по-вероятно е да се къса. Но може да следвате няколко стъпки, които ще я направят по-здрава.

 


1. Нежно разплетете косата под душа

 

Когато косата е мокра, тя е най-уязвима, предупреждава Джонатан Коломбини, фризьор на много знаменитости. Затова, не бива да търкате косата грубо под душа. Мийте я внимателно и нежно и гледайте да разплетете възелите. Първо нанесете овлажняващ шампоан - така по-бързо ще я разплетете. Такива шампоани заздравяват и подхранват косата. Започнете от краищата и отидете към корена - това е и правилният начин на разресване.

 

Снимка: Pixabay


2. Използвайте микрофибърна кърпа

 

Когато подсушавате косата, не го правете с обикновена хавлиена кърпа, а използвайте микрофибърна. Тя е изработена от фин материал, който щади косата и абсорбира повече вода от хавлиите.

 

Снимка: Pexels


3. Оставете косата да почива

 

В днешно време почти всички използват преси, маши, сешоари, боядисват косата, правят си кичури или връзват косата на конски опашки или кок. Това е нормално, но трябва да оставяте косата да си почива за известен период. За 1-2 седмици ходете с естествена коса, без да правите специална прическа и да подлагате косата на топлинна обработка - това я прави накъсана и я кара да цъфти повече. Ако обичате аксесоарите за коса, не слагайте такива, които създават напрежение за косата и от които ви боли главата - може да си правите хлабави плитки и мини опашки, а не да връзвате стегнато на конска опашка. Ако често използвате преса, задължително слагайте протектор за коса преди това.

 

Снимка: Pexels

 


4. Спете на сатенени или копринени възглавници

 

Сатенът и коприната са нежни и пазят косата, а други материи могат да причинят търкане, накъсване и да направят косата по-твърда. А тези нежни материали я пазят мека и блестяща.

 

Снимка: Pexels


5. Не използвайте прекалено много продукти

 

Някои хора толкова се вманиачават в грижата за косата, че постигат обратен ефект. Ако сте свикнали да използвате много продукти за косата си почти всеки ден, като различни масла, серуми, кристали, пяна, лакове и сухи шампоани, трябва да спрете да го правите. Естествено, хубаво е да предпазвате косата с кристали или друг продукти, преди изправяне, а понякога се налага да оформите прическата с лак или да напръскате косата със сух шампоан, за да не изглежда мазна до вечерта. Но гледайте да се ограничите в използването само на един от тези продукти за ден. "Мислете за скалпа като за продължение на кожата на лицето. Ако слагате прекалено много грим на лицето, това не позволява на кожата да диша - същото важи и за космените фоликули. Те дори могат да се запушат, в някои случаи", коментира Коломбини.

 

Снимка: Pexels


6. Яжте правилните храни

 

Храните, богати на определени вещества, могат да направят косата по-силна и здрава, посочва Мишел Грийн, дерматолог. Включете в менюто си яйцата, пълни с протеин, сьомгата, която съдържа омега-3 мастни киселини, спанак, за да се сдобиете с повече желязо. Хапвайте и много плодове и зелечуци, богати на витамините А, B, C, D и E. Цинкът и фибрите също ще ви помогнат.

 

Снимка: Pixabay

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия