10 странни причини да имате акне

Ето кои са те

2020-03-11 16:30:00
10 странни причини да имате акне
Снимка: Pixabay

Акнето е много разпространен проблем в тийнейджърска възраст. То може да бъде причинено от пубертета, развитието, от околната среда, от лошата хигиена, що се касае до кожата. Но има и някои странни неща, които причиняват акне, а вие дори не подозирате. Вижте кои са те, според американското издание на "Cosmopolitan".

 


1. Спите на мръсна калъфка

 

През деня по лицето се събират мръсотия, мазнина, грим, прах и т.н. Ако понякога пропускате за измиете и почистите лицето преди сън, тези боклуци отиват върху калъфката. И като си легнете на следващата вечер, пак отива на лицето. Ако това се случва редовно и търкате лицето си във възглавницата, това може да доведе до възпаления и акне.

 

Снимка: Pixabay


2. Не спите достатъчно

 

Сънят е времето за почивка и възстановяване на организма, тогава нивата на кортизола спадат. Ако не спите достатъчно, значи тялото ви постоянно е подложено на високи нива на хормона на стреса - кортизол, което може да задейства акнето.

 


3. Често носите диадеми и шапки

 

Те може да са много стилни и сладки, но имат дефект. Ако често покривате главата с диадеми и шапки, така все едно затваряте потта и бактериите и това кара порите да се запушат, което пък причинява акне. Със сигурност, не трябва да ги носите докато тичате или спортувате.

 

Снимка: Pixabay


4. Слагате много лак за коса и постоянно миете косата с шампоан

 

Ако миете косата всеки ден с шампоан и балсам, или оформяте прическата с лак за коса, това също влияе зле на кожата. Тези продукти може да съдъжрат овлажнителни съставки, които запушват порите или сулфати. Така се появява акне по гърдите, гърба и скалпа.

 


5. От тренировките

 

Задължително е да се изкъпете веднага след тренировка. Иначе потта, остатъците от грима, мръсотията, мазнината и бактериите проникват в кожата и запушват порите.

 


6. От праха за пране

 

Някои съставки в праха за пране може да са прекалено агресивни и да вредят на кожата. И така, когато облечете изпраните дрехи или лежите на изпраните чаршафи, получавате акне по гърба, гърдите, корема, лицето и т.н.

 

Снимка: Pixabay


7. Ядете определени храни

 

Храната също влияе много на кожата. Доматите и лютите чушки, които са основни съставки на пикантните храни, съдържат ликопен - той може да раздразни кожата и да причини акне около устата. Някои хора имат алергии и от млечни продукти, глутен и т.н. Всичко зависи от вашия организъм.

 


8. Целувките

 

Целувките са полезни за здравето, а и чудесен начин да разпуснете и да израдите любовта си. Но, ако момчето, което целувате, има брада, това може да навреди на кожата на лицето ви. Боцкането от брадата стимулира производството на мазнини.

 

Снимка: Pixabay


9. Стресирани сте

 

Не е клише, че много болести идват от стрес и напрежение. Това важи и за акнето. Ако сте под пара, производството на кортизол се увеличава и така лицето става по -мазно. Порите се запушват и се появява акне.

 


10. Пипате лицето си постоянно

 

Понякога сигурно се изкушавате и стискате пъпките по лицето. Или просто имате навика постоянно да пипате лицето си. Ако изстисквате сами пъпките, почти сигурно е, че кожата ще се зачерви, а може да остане и белег. Така може и бактериите да влязат по-навътре в кожата и да причините акне.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия