Масло от марула - нов хит в козметиката

Ето ползите от този продукт за косата, ноктите и кожата

2019-12-16 16:30:00
Масло от марула - нов хит в козметиката
Снимка: Pixabay

Марулата не е сред най-познатите плодове в България. Тя е екзточино дървесно растение, което вирее основно в южната част на Африка - ЮАР, Ботсвана, Зимбабве, Намибия и др. Наричат го и "слонското дърво", а плодът е от семейството на мангото.

Марулата става все по-хитова в козметичния свят, твърдят от американското издание на "Cosmopolitan". Оказва се, че маслото от марула започва да трупа голяма популярност и вече стои редом до кокосовото масло, рициновото масло и т.н. То има антиоксидантно, хидратиращо и влаго- задържащо действие и много хора го използват за кожата, ноктите и косата си.

 


Ползи от маслото от марула

 

То е богато на антиоксиданти, които идват от ядките на дървото. Маслото е леко и светложълто на цвят. Има съвсем лека миризма, която напомня тази на ядките, и е с бързо абсорбираща формула. Маслото от марула съдържа много мастни киселини, затова то е добър овлажнител и успокоява кожата. Аминокиселините в него пък подпомагат хидратацията и действат подмладяващо, затова то влиза в състава на много козметични продукти - лакове са коса, лосиони за тяло и дори фон-дьо-тени. Този продукт съдържа витамините С и Е и има способността да нетрулазира свободните радикали, казра Хадли Кинг, дерматолог от Ню Йорк. То ви пази от UV лъчите. Може да го използвате, ако имате суха кожа, а освен това е перфектно за лятото - когато се печете на плажа. А и то е много полезно за косата - бори се с цъфтящите краища.

 

Снимка: Pixabay


Как се нанася на лицето?

 

Много е лесно да нанесете масло от марула. Това е последната стъпка от козметичния ви ритуал. След като нанесете всички други продукти, които си слагате, тогава вече може да се намажете и с марулово масло. Сложете го след почистващите лосиони, кремовете за акне, черни точки, овлажнителите и тонерите, защото иначе те няма да проникнат в кожата. Сложете 2-3 капки масло от марула на пръстите си и нежно ги разтъркайте по лицето - недейте да триете с голяма сила.

 


Как се нанася на косата?

 

За съжаление, няма доказателства, че маслото помага на растежа на косата, но то определено е полезно за нея. То има антимикробно действие - премахва бактериите от скалпа. Ако имате по-гъста коса, трябва по-често да хидратирате кичурите, а маслото от марула е идеално за това. Нанесете балсам с такова масло и сложете шапка за баня за няколко минути, за да може маслото да проникне в корените. Може после да си направите и масаж на скалпа. Ако косата ви е по-тънка, използвайте по-малко масло от марула - първо започнете с по 1-2 капки, които да втривате в кичурите, а когато косата ви свикне на новия продукт, може да увеличите малко количеството. Маслото от марула е перфектното лекарство, ако имате сух скалп - не се притеснявайте да го използвате. След като измиете шампоана и балсама, нанесете маслото, докато косата е още влажна. Може да слагате по 5-6 капки от него, ако скалпът е много сух и раздразнен.

 

Снимка: Pixabay


Предпазва косата от пресите

 

Ако често използвате сешоари, преси и маши, маруловото масло отново е ваш помощник. То предпазва косата от топлинната обработка. Маслото от марула овлажнява кичурите и предотвратява появата на цъфнали краища, които често са резултат именно от третирането с преса.

 


За заздравяване на ноктите

 

Хората със сухи, чупливи и увредени нокти също могат да заложат на масло от марула. То съдържа витамин Е, аминокиселини и има овлажняващи свойства. Така то отново ще заздрави ноктите и те ще изглеждат добре. То пази ноктите и косата от бактериите и патогените. Кутикулите защитават ноктите и кожата около тях, а маслото се грижи именно за тях - нанасяйте го по кутиклите по 2-3 пъти на ден, и задължително - веднъж преди заспиване. Ако често си правите гел-лак, използвайте маслото от марула често, тъй като то ще овлажни ноктите и ще им помага бързо да се възстановят.

 

Снимка: Pixabay


Ако имате мазна кожа...

 

Най-добре е хората със суха и чувствителна кожа и коса да залагат на маруловото масло. Ако имате мазна кожа и се борите с нея - използвайте арганово масло. То е богато на витамин А и помага за регулирането на нивата на мазнината.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия