6 причини за косопад

Ето кои са те

2019-03-15 13:30:00
6 причини за косопад
Снимка: Pexels

Косопадът е плашещ за всички. Понякога може да се дължи на хормонални промени, на преживян стрес, но когато продължава по-дълго, трябва да се консултирате със специалист и да предприемете някакви мерки. Ето и кои са основните причини за силен косопад, според Анабел Кингсли, трихолог в клиничен център в Лондон, която е дала интервю за британското издание на "Cosmopolitan".

 


1. Хормонален дисбаланс

 

Хормоналният дисбаланс може да причини различни здравословни проблеми - акне, качване на килограми, косопад. Той влияе на целия организъм. "Хормоните играят ключова роля за регулирането на растежа на косата", обяснява Анабел. Женският хормон естроген стимулира растежа на косата, а мъжкият - андрогенът по-скоро забавя цикъла на растежа на косата. Ако страдате от излишък на андроген, това може да доведе до косопад. Често това състояние е предизвикано от болести на еднокринната система, като Синдром на поликистозните яйчници.

 


2. Стрес

 

Косата ви наиситна може да опада от стрес, това не е просто мит от едно време. Стресът и напрежението повишават нивата на андрогена и така губите коса. Д-р Кингсли обяснява, че стресът може да причини и проблеми със скалпа, като пърхот. Когато сте нервни и притеснени сигурно се променя и хранителният ви режим - ядете нездравословни неща, което също влияе зле на косата.

 


3. Анемия/Липса на желязо

 

Това е една от най-често срещаните причини за косопад, особено при жените, тъй като те по-често страдат от анемия. Липсата на желязо води до окапване на косата. Желязото е много важен елемент за производство на клетките на косъма и протеина.

 


4. Болести на щитовидната жлеза

 

Щитовидната жлеза регулира метаболизма, като контролира произдводството на протеини и използването на кислород от тъканите. Затова заболяванията на тази жлеза може да повлияят на космените фоликули.

 


5. Липса на витамин В12

 

Ако имате недотстиг на витамин В12, ще се чувствате изморени постоянно, няма да имате достатъчно енергия. Но не само това - може и да оплешивеете. "Липсата на В12 често причинява загуба на коса, тъй като влияе лошо на червените кръвни клетки, които пренасят кислород към тъканите", обяснява специалистиката. Липса на този витамин често имат вегетарианците и хората с анемия.

 


6. Драстична загуба на тегло

 

Ако скоро сте се подложили на строга диета и сте свалили доста килограми за кратък период от време, това също може да предизвика косопад.

 

Кои ще бъдат най-популярните цветове за коса тази пролет?

 

3 знака, че пресата ви е за смяна

 

Опушено сиво: Цветът на косите за 2019 г.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия