Повечето хора не могат да си представят, че може да мине ден, в който не са си взели душ. От малки ни учат колко важна е личната хигиена, и ако не косата, то поне тялото трябва да бъде измивано всеки ден. Оказва се, че има такова нещо като "прекалено много къпане".

 

И американски дерматолог признава, че всекидневното къпане може да има и отрицателни ефекти върху кожата. Аманда Вон Дем Хаген казва пред Elite Daily, че по принцип е препоръчително да се къпем веднъж дневно, но има някои правила, които трябва да спазваме.

 

Сапунът изсушава кожата, защото обикновено е направен от много различни химикали. Същото важи и за душ геловете. Ароматът, който оставят тези продукти, е много хубав и след нанасяне кожата ни става по-мека, но дълготрайният ефект не е хубав. "Много търкане със сапун или продукт на сапунена основа, лишава кожата и косата от естествените им мазнини, така че не е добре да нанасяте големи количества от тези продукти", казва Хаген. С времето кожата ви ще става все по-суха и да започне да се рони, ако всеки ден се къпете със сапун.

 

Дерматоложката съветва да редувате - един ден да се миете само с вода, друг със сапун, или когато можете да използвате домашни и натурални сапуни.

 

Косата също страда. Ако косата ви се омазнява бързо, навярно не можете да си представите да не я миете всяка вечер. Но агресивните сапуни, шампоани и балсами, пълни с химикали, изтощават скалпа и също го лишават от естествените мазнини. "Никога не е било препоръчително косата да се мие всеки ден, защото така ще стане много суха, дори да използвате балсам", обяснява лекарката.

 

Според нея може да измивате косата всеки ден, ако спортувате активно и продължително и се потите много - но отново като редувате миене само с вода един ден и миене с шампоан на следващия. Но ако не се натоварвате много физически, косата трябва да се мие на 2-3 дни, казва Денди Енгелман, американски дерматолог.

 

Ако косата ви бързо се е омазнила и не искате да излезете така, може да използвате сух шампоан.

Автор: Ивета Иванова