Какво причиняваме на косата, когато я изправяме?

Негативните последици от пресите за коси

2017-08-24 13:07:00
Какво причиняваме на косата, когато я изправяме?
Снимка: Instagram

Изправянето на косата е ежедневен ритуал за много жени, които държат на външния си вид. Използвайки преса, четки, сешоари и различни стилизанти, те неминуемо я увреждат и правят суха, чуплива и слаба.

 

Многократното изправяне може да доведе до сериозни промени със скалпа, както и до оплешивяване.  Доказано е, че някои продукти за изправяне на косата свобождават формалдехид при загряване, който може да има отрицателен ефект.  

 

Ето няколко странични ефекта от изправянето на косата, които ще ни накарат да намалим използването на пресата:

 

1. Сухота

 


Изсъхването на косата е най-честата и нежелана реакция. Както химикалите, така и топлината от пресата или сешоара могат да лишат скалпа от естествените му масла. Освен това еластичността на косъма намалява и тя става по-груба.  Според Американската академия по дерматология, уредите за изправяне на косата трябва да се използват все по-рядко. И съветват да ги включваме на ниска или средна температура, ако искаме пораженията по косата ни да са по-малко. Специалистите препоръчват и никога да не изправяме косата си когато е мокра, защото тогава буквално можем да я „изпържим“. 

 

2. Накъсване

 


Топлината и химическите релаксанти не само изсушават косата, а и я накъсват. Това от своя страна провокира разделянето на краищата. По-продължителното сушене също може да доведе до това увреждане на косата.

 

3. Изтъняване

 


Друг често срещан страничен ефект. Освен че няма блясък, косата изтънява заради натуралните масла по скалпа, които се грижат за нейното здраве. Маска с ябълков оцет, арганово масло или авокадо могат да помогнат на скалпа да възвърне естественото си покритие.

 

4. Физическо раздразнение

 


Някои продукти, с които мажем косата си преди да я изправим, отделят формалдехид при нагряване. Според американската Администрацията по храните и лекарствата, след повтаряща се експозиция, химикалът може да раздразни кожата, очите, носа и дори белите дробове. Веществото е свързано и с редки ракови заболявания като назофарингеалния рак.

 

Още можете да прочетете в puls.bg

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия