Интервю с Александър Язов - един от най-добрите дрифт пилоти в България

2013-09-17 12:59:00
Интервю с Александър Язов - един от най-добрите дрифт пилоти в България

Александър Язов е сред най-добрите и атрактивни дрифт пилоти в България. Двукратен национален вицешампион и носител на купата King of Europe Street Legal за 2013. Печели титлата в клас до 1600 куб. см през 2007-а година в шампионата Италианско преследване. В началото на 2008-а година. сменя Лада-та с БМВ Е30, а от 2009-а година се ориентира основно към дисциплината дрифт.

 

От колко време се занимаваш с дрифтинг и какво събуди интереса ти в тази насока?

Сериозните ми начинания в този автомобилен спорт започнаха през 2007 година. Години преди това обаче следях и се интересувах от този наистина интересен и иновативен спорт и дори философия за начин на живот заедно с един автомобил.

 

Получавал ли си сериозни наранявания, докато си бил на състезание?

Наранявания свързани с катастрофи не съм имал досега, нашият спорт е сравнително сигурен и винаги се стараем мерките за безопасност на пилоти и зрители да са на топ ниво.

 

 

Кой е любимият ти номер?

Обичам номер 42 защото това е номерът, който получих на първото ми автомобилно състезание. Последните години обаче нямам възможност да се състезавам с него, защото номерирането на състезателите става по различен принцип :(

 

Какво е мнението ти за шофирането в България?

И добро и лошо. Шофирането,2 в която и да се страна е свързано с много фактори, които не са само в контрола на шофьорите. Харесва ми, че има все повече толерантност на пътя и хората се опитват да се съобразяват със ситуациите, пред които сме изправени там. Но уменията и опита, който имат повечето шофьори е много, много малък. Нужно е тотално да се промени концепцията за обучение и тренировка на начинаещи и кандидат- шофьори - те излизат буквално неподготвени на пътя, познаването на ЗЗДП не означава нищо в една наистина инфарктна и неотренирана ситуация. Има доста базови неща в практиката, които са тотално изключени, а са нужни за наистина сигурно управление на автомобил.

 

Какъв съвет би дал на днешните тийнейджъри?

Да се фокусират и да работят усилено за това, което обичат и им доставя удоволствие. Нека бъдат щастливи и да оставят позитивна следа след себе си :-)

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия