Как тренират ММА бойците и какво можем да извлечем от техните методи?

2018-12-21 10:30:00
Как тренират ММА бойците и какво можем да извлечем от техните методи?

В последните години ММА боевете започнаха да добиват все по-голяма популярност и това породи различни организации на подобни боеве със смесени бойни изкуства. Не е тайна, че ММА бойците са също и изключителни атлети, които се нуждаят от доста качества, за да бъдат максимални професионалисти. За да печелят битки или пък дори да издържат мач от няколко рунда, те трябва да притежават сила и издръжливост от високо ниво. Това се постига с много труд и пот в залата и извън нея, които изграждат един боец като такъв. Няма значение дали ще се реализирате като ММА боец или просто искате да надникнете в тренировъчните методи на бойците. В следващите редове ще посочим кои са основните принципи в подготовката на ММА бойците, като ще видите, че тези техники са приложими и във вашия фитнес режим.

 

Фокусирайте се върху своята дисциплина

 

Всеки един добър боец притежава дисциплина, която го води по време на подготовките му за битки. Сериозното отношение и дисциплината е ключова част от поставянето на солидна основа във всеки един спорт. Ако смятате, че с няколко седмици “блъскане” по боксовия чувал се става професионален боец, определено сте в грешка. За тази цел е нужно време и начертан план, който да се следва. Още от самото начало големите бойци в този спорт са имали стратегия как да пробият сред най-добрите, а в момента най-добрите се бият в UFC. Може да прегледате портала на Efirbet, за да намерите сайтове, предлагащи програма на предстоящите битки. В сайта има и специални раздели със съвети за начинаещи в залозите, които могат да ви бъдат от полза при определянето на вашия ММА фаворит. Големите имена в спорта владеят и различни бойни изкуства, което ги отличава от тези бойци, които имат по-малко умения. Добрите ММА бойци знаят как да атакуват и да нанасят тежки удари, но в същото време умеят и да се защитават. Важна част от боевете са и техниките, на които учат стилове като джудо и бразилско жиу-жицу.

 

Когато един боец в начален стадий е готов с дисциплината си да следва начертаната стратегия, може да се каже, че е изградил голяма част от манталитета си на боец. От тук нататък следват много часове тренировки и отдаденост на спорта.

 

Повишаване на издръжливостта

 

За да може един боец да се бие добре в продължение на цялата битка, той трябва да притежава високо ниво на издръжливост. На пръв поглед няколко рунда по 3-5 минутки в клетката звучи като лесна работа, но на практика не е точно така, понеже в това време трябва да да атакуваш противника с удари и в същото време да се пазиш от неговите. Истинските бойци издържат на подобно натоварване и са подготвени за него.

 

Специалистите препоръчват тренировки с експлозивни серии от по 30-45 секунди, като се изпълняват по 5 серии с 30 секунди почивка между всяка. Кръговите тренировки също са много добро средство за изграждане на издръжливост. Те обаче трябва да са дълги поне 30 секунди, за да бъдат максимално ефективни. Кардио тренировките също са важна част от принципите за развиване на максимална устойчивост.


Въвеждане на плиометрични тренировки

 

Този тип движения са подходящи за ММА бойците, понеже им помагат в изграждането на експлозивна сила и бързина. Плиометричните тренировки обаче са много добър метод на трениране и за всички фитнес любители. ММА треньорите препоръчват по 2-3 плио сесии на седмица в допълнение на стандартната тренировка. При хората, които се занимават с фитнес например, дори една плиометрична сесия може да е достатъчна. Важно е преди да започнете с тези упражнения да загреете добре, за да няма контузии. Освен всичко, добре е основата, на която ги правите, да бъде тревна или друга омекотяваща настилка.

 

Примерни упражнения, които се изпълняват от ММА бойците, са лицеви опори с повдигнати крака и пляскане с ръце при повдигане на тялото, странични хвърляния и хвърляния през рамо, клекове с отскок, тичане с максимален разкрач и подскачане на един крак между равна платформа.

 

Тренировка за централната част на тялото

 

Много трениращи, дори и по фитнес залите, пренебрегват тренировката за централната част на тялото. Те обаче не разбират, че колкото повече сила има в центъра на тялото, толкова по-добре ще се представят в останалите упражнения. Упражнения като гръбни екстензии и коремни преси са добри, но не винаги са достатъчни. За тренирането на коремните мускули ще помогнат и ефективни изпълнения на упражненията с допълнителна тежест. При това положение и повторенията ще бъдат по-малко на брой, но пък мускулите ще стават по-здрави.


Разпределяне на тренировката във фитнеса

 

Големите мускули и размери не са основното нещо при ММА бойците. За тях е по-важно да са бързи, силни и експлозивни. Това е трудно осъществимо с голяма мускулна маса, така че всеки един боец трябва добре да подреди работата си с тежести. Разбира се, тя е нужна и е важна част от подготовката, но не е и основна част. Препоръчително е ММА бойците да правят базови упражнения за развитие на мускулна маса, с които да трупат сила, която пък да им помогне в битките. Базовите упражнения включват повече движения с лостове и дъмбели, отколкото на машини.

 

Както и сами може да се убедите, тренировките на ММА бойците не са никак лесни, но пък много от нещата, които описахме по-горе, са приложими в тренировъчните програми и на обикновените трениращи. Ако сте от хората, които смятат сериозно да се занимават с този спорт, ще трябва да спазвате всички указания за получаване на добра основа, но дори само да искате да подобрите начина си на изглеждане, своята експлозивност и сила, пак може да използвате тези техники. Те определено могат да ви свършат работа и да ви донесат ефективни резултати.

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия