Кога да тренираш - сутрин или вечер?

2016-11-17 13:43:00
Кога да тренираш - сутрин или вечер?
Снимка: iStock

Случвало ли ти се е да се чудиш кога е по-добре да тренираш – сутрин или вечер? Сутрешната и вечерната тренировка си имат своите предимства и недостатъци. Според някои специалисти е по-добре да тренираш сутрин, докато според други вечерните тренировки са по-добри.

 

Всъщност ти сам трябва да прецениш кога ти е по-удобно и приятно да тренираш. При повечето хора тренировъчният режим зависи от фактори като свободно време, физическо състояние, възможност за определен тип тренировка и ангажименти.

 

За да вземеш правилното решение, виж кои са предимствата на сутрешната и на вечерната тренировка:

 

Предимства на вечерната тренировка

 

Възможности – вечерно време има по-голямо разнообразие от различни класове, които може да посещаваш. Така че, ако не си от любителите на фитнеса и предпочиташ да спортуваш заедно с други хора, то ще е най-добре да ходиш на тренировки вечерно време. Според статистиката най-много хора тренират между 17 и 20 часа, така че тогава ще има най-голямо разнообразие на тренировки във фитнес залите.

 

 

Тренировка с приятел – по-лесно ще ти бъде да намериш с кого да тренираш вечер, отколкото сутрин. Може да ходиш във фитнес залата заедно с някой съученик или приятел. Когато тренираш в компанията на приятел, тренировката ти ще бъде много по-приятна и мотивираща.

 

Физическо състояние – има хора, които не могат да тренират сутрин рано, защото тогава енергията им е на ниско ниво. Сутрешната тренировка изисква много по-ранно събуждане, отколкото за училище. Ако ти си от хората, които сутрин са „леко неадекватни“, то е по-добре до спортуваш вечерно време.

 

Понижаване на стреса – натрупването на излишни килограми е свързано с повишените нива на стрес, отговорен за които е хормонът кортизол. Тренировката е един добър начин човек да снеме стреса от себе си и да се почувства значително по-добре. Вечерната тренировка ще ти помогне да намалиш стреса и напрежението, които си натрупал през деня.

 

Предимства на сутрешната тренировката

 

Здравословна закуска – когато човек тренира сутрин рано, той ще има желание да продължи със здравословните си навици до края на деня. Поради тази причина шансът закуската да не е здравословна клони към нула. След хубавата тренировка ще ти се иска да хапнеш нещо здравословно и нискокалорично, което ще се отрази добре на фигурата и здравето ти.

 

По-малко хора – както вече споменахме най-много хора тренират между 17 и 20 часа. Сутрин те са значително по-малко, което определено си е плюс. Няма да ти се налага да чакаш за някой уред, ако ходиш на фитнес, нито да си търсиш място къде да сложиш постелката си, ако ходиш на някакво групово занимание.

 

Повече сън – знаеш, че на другия ден ще станеш рано, затова предишната вечер си лягаш навреме. Ти много добре знаеш, че добрият сън е от съществено значение за здравето и за добрата фигура. Човек има глад за повече нездравословна храна, когато сънят му е недостатъчен. Това се дължи на хормона лептин, чиито нива падат драстично при липса на достатъчно сън. Нивата на грелина пък се повишават. Недостатъчното количество сън води до производство на повече кортизол, който е отговорен за преяждането.

 

Последователност – когато човек тренира рано сутрин, той няма повече задължения до края на ден, освен да отиде на училище/работа. Останалото свободно време може да го посвети на своето семейство, приятели или на хобито си. Ако тренировката е първото нещо, което правиш сутрин, това ще ти дадеш възможност да постигнеш постоянен и редовен режим, от който имаш нужда. Освен това умората от дългия и натоварен ден може да те накара да се прибереш у дома, вместо да отидеш във фитнес залата в края на деня.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия