Митове за йогата, които развенчахме

2016-10-10 15:31:00
Митове за йогата, които развенчахме
Снимка: iStock

В последните няколко години йогата става все по-популярна и по-популярна. Млади и стари хора я практикуват както у дова, така и в залите.

 

Йога е практика, която се е зародила в Индия. Името ѝ произлиза от санскритската дума „Yuj”, която означава „да се присъединиш”. Йога е насочена към самосъзнанието, тя учи човек да обърне внимание на своята вътрешна сила, на вътрешното си Аз. Йогата не само подобрява психическото благосъстояние, но и тяхното физическо здраве.

 

И въпреки че хората се наясно с множеството ползи на йогата, все още съществуват много митове, свързани с нея. Кои са те?

 

 

Йогата е подходяща само за млади хора – всъщност тя е подходяща както за млади, така и за по-възрастни мъже и жени. Практикуването на йога подобрява стойката, баланса, гъвкавостта, издръжливостта и концентрацията. Всъщност доста хора със здравословни проблеми се обръщат към йогата, която може да повлияе положително върху тяхното здравословно състояние.

 

Йогата е излишна, когато човек ходи на фитнес – това са две различни неща, така че едното не може да замени другото. Само с фитнес няма как да постигнеш ползите от йогата. Имай предвид, че тя успокоява ума повече от фитнес упражненията и минимализира психическия стрес.

 

Йогата е подходяща за хора, които са гъвкави – не се притеснявай, ако не си достатъчно гъвкав, защото начинаещите винаги започват с по-леки упражнения и с течение на времето тялото им става гъвкаво. Така след време ще може да правиш сложните упражнения, които често виждат в интернет.

 

Йогата променя начина на живот - ще го промени, ако ти искаш това. Във философията на йога никъде не е заложена думата „трябва”. Но е факт, че е препоръчително да не се храниш с вредни храни и да не консумираш месо. Но не е проблем да практикуваш йога и да не спазваш горните две неща. Изборът си е твой.

 

Йогата не е подходяща за хора с натоварено ежедневие – всъщност, когато човек има желание, намира начин, ако ли не – причина. Така че, ако нямаш време да ходиш на групови занимания по йога, може да правиш практиките си и у дома.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия