Какви са предимствата и недостатъците на домашния фитнес

2016-08-16 13:30:00
Какви са предимствата и недостатъците на домашния фитнес
Снимка: iStock

Някои хора са прекалено заети и единственият начин да спортуват редовно е да го правят у дома. Като всяко нещо домашните тренировки си имат своите предимства и недостатъци. Кои са те?

 

Предимства:

 

Слушаш любимата си музика


 

Когато отидеш на някаква групова тренировка, няма как да слушаш музика по твой избор, а изборът на инструктора може да не ти допада. Във фитнес залата спокойно може да тренираш със слушалки и да слушаш любимите си парчета, но в някой фитнес салони пускат музиката прекалено силно и това ти пречи да слушаш спокойно това, което звучи от твоя смартфон.

 

Пестиш време


 

Както вече споменахме домашната тренировка се практикува основно от хора, които нямат достатъчно свободно време. Ако фитнесът не ти е под носа, ще загубиш време, докато отидеш и се върнеш. А и когато правиш упражненията си у дома, няма нужда да се съобразяваш с времето навън.

 

Пестиш пари


 

Освен време, ще спестиш и пари, а това не е никак маловажно. В началото може да ти се наложи да изхарчиш малко, за да си купиш някои неща, като тежести, фитнес топка, постелка за лежане и т.н., но бързо ще си избиеш похарченото.

 

Не ти се налага да търпиш досадници


 

Да, за съжаление във всеки фитнес и на всяка групова тренировка има поне един досадник, който ти лази по нервите. Във вкъщи не ти се налага да слушаш чуждите безполезни съвети или да чакаш да ти дойде реда за фитнес уреда.

 

Нямаш ограничения


 

Може да тренираш по което искаш време на денонощието и тренировката ти да продължи, колкото време прецениш. Има голямо разнообразие от упражнения за всяка мускулна група, така че ако си направиш една добре систематизирана тренировка, в най-скоро време ще се радваш на резултати.

 

Няма неприятни миризми


 

Когато влезеш в залата носът ти усеща най-различни миризми – от пот, през миришещи крака, до пот, смесен с парфюм. Нормално е да има потни мъже и жени по време на тренировка, но това не означава, че ти е приятно да усещаш тези миризми. Друго си е само ти да си потен и да миришеш сам на себе си! :)

 

Недостатъци:

 

Нямаш инструктор


 

Малко или много този човек те напътства и е до теб, когато имаш нужда от помощ или мотивация. А у дома трябва да разчиташ единствено на себе си, което понякога не е никак лесно.

 

Всичко зависи от теб и волята ти


 

Някои хора просто не са способни да се съсредоточат у дома и да направят качествена тренировка. Те имат нужда да са сред други хора, защото тяхното присъствие ги мотивира. Решението на този проблем е да успееш да развиеш волята си до степен, в която няма да бъдеш зависим от никой друг.

 

Не разполагаш с големи тежести


 

Във фитнес залата има огромно разнообразие от тежести и фитнес уреди, но у дома те са кът. А за някои упражнения са необходими определени уреди и по-големи тежести.

 

Нямаш достатъчно пространство


 

Ако живееш в къща е по-възможно да успееш да отделиш една стая и да си я направиш домашен фитнес, но ако живееш в апартамент, това няма как да се случи. Затова, когато човек тренира у дома, трябва да се съобразява и да го прави на площ от няколко квадратни метра, което налага някои ограничения.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия