5 мита за тренировките с тежести при жените

2016-06-21 12:59:00
5 мита за тренировките с тежести при жените
Снимка: iStock

Голяма част от представителките на нежния пол избягват тренировките с тежести, защото вярват на редица митове, свързани с тях. Ние решихме да ги разбием на пух и прах, за да прекарваш повече време във фитнес залата, да правиш спокойно упражнения с тежести и бързо да се сдобиеш с мечтаната фигура.

 

Мит №1

Заради тренировките с тежести може да изгубиш гъвкавостта си


 

Ако правиш силовите упражнения с правилна техника и пълен обхват на движение, това няма как да се случи, даже напротив, ще станеш по-гъвкава отпреди. Основните упражнения като румънска тяга, набирания, клекове и избутване от лег осигуряват пълна амплитуда на движение. Ако ти изпълняваш правилно, ще станеш по-гъвкава и подвижна.

 

Мит №2

Спреш ли тренировките, мускулите ще се превърнат в мазнините


 

Като за начало защо трябва да спреш някога с тренировките, вместо да ги превърнеш в част от ежедневието си? Те ще ти помогнат както да имаш привлекателно тяло, така и достатъчно тонус и енергия. И все пак, ако по някаква причина спреш да тренираш, мускулите ти няма да се превърнат в мазнини, спокойно. Мускулите и мазнините са два напълно различни типа тъкан. Ако престанеш да спортуваш, ще започнеш да губиш мускулна маса заради липсата на физическа активност. Също така повечето хора, когато спрат да тренират, спират да спазват и хранителния си режим. А забавеният метаболизъм в комбинация с лошите хранителни навици създават погрешното впечатление, че мускулите се превръщат в мазнини. Всъщност обаче ти просто губиш мускулна маса заради намалена активност и акумулираш мазнини заради лошите хранителни избори, които правиш.

 

Мит №3

Тренировките с тежести ще те направят прекалено мускулеста


 

За добро или лошо, това няма как да се случи. Причината за това е, че ти не можеш да синтезираш достатъчно тестостерон като мъжете. А той е един от основните анаболни хормони. Поради тази причина едно момиче не може да натрупа значителна мускулна маса само с вдигане на тежести.

 

Мит №4

Тренировките с тежести ще направят бюста ти по-малък



 

Мазнините по време на тренировка се горят сравнително равномерно по цялото тяло, така че не се притеснявай за големината на гърдите си.

 

Мит №5

Тренировките с тежести не водят до отслабването


 

Факт е, че кардиото е важно за горенето на мазнини, но силовите тренировките също са от значение. Ако искаш да постигнеш добри и трайни резултати, то не игнорирай тренировките с тежести.

 

В заключение може да кажем, че това, че тренираш като мъжете, не означава, че ще заприличаш на тях. Момичетата, които правят силови тренировки, ще стегнат телата си и ще се отърват от излишните мазнини, но няма да се сдобият с огромна мускулна маса, която да ги загрозява. Така че, момичета, спокойно грабвайте тежестите във фитнес залата и извайвайте телата си.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия