За колко време ще загубиш мускулната си маса, ако спреш тренировките?

2016-01-20 15:23:00
За колко време ще загубиш мускулната си маса, ако спреш тренировките?
Снимка: iStock

Замислял ли си се някога колко време ще мине, преди да загубиш мускулната маса след спиране на тренировките?

 

Ако поради някаква причина си заменил редовните тренировки с прекарване на време у дома, може да загубиш около 1/3 от силата си. До този извод стигнали учените, след като провели проучване сред различни възрастови групи, като на всеки от участниците поставили на едно от колената скоба, така че единият крак да бъде обездвижен в продължение на 14 дни.

 

След първите 2 седмици по-младата група от мъже до 30-годишна възраст загубили между 22 и 34% от тяхната мускулна маса на обездвижения крак, а по-възрастните между 60 и 70-годишна възраст загубили около 24%.

 

За колко време ще се възстановят мускулите?

 

Учените наблюдавали как мъжете ще възстановят загубената си мускулатура. Господата от двете групи започнали 6-седмична програма, при която е трябвало да карат колело 3 пъти седмично в продължение на месец и 4 пъти седмично в продължение на още 14 дни.

 

Мъжете успели да възвърнат част от мускулната си маса след 6-седмичния период, но силата на краката им била по-ниска от преди с 5-10%.

 

Поради тази причина специалистите смятат, че е много важно активността на всеки човек да се запази максимално висока през целия живот. Разбира се, че по уважителни причини човек може да пропуска тренировка или две от време на време, но сами виждате колко бързо се губи мускулната маса.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия