Що е то бета-аланин

2015-08-02 11:05:00
Що е то бета-аланин
Снимка: freedigitalphotos.net

Бета-аланинът е натурална аминокислеина. В човешкия организъм може да бъде открита в съединението карносин, което контролира освобождаването на киселина в мускулите ви. Да, става въпрос за млечната киселина – главният причинител на мускулната треска. След интензивни и продължителни тренировки концентрацията на тази киселина нараства неимоверно, за да даде сигнал на мускулите, че са претоварени и да предотврати тяхното увреждане или това на тялото.

 

От тук става ясно, че натрупването на млечна киселина е в основата на мускулната умора, тогава сигурно има начин и за блокиране на тази киселина. Бета-аланинът може да помогне да се отложи ефектът на киселината. Това ще ви позволи да изградите повече мускули, да увеличите силата си и да подобрите експлозивността си.

 

Кога да се използва бета-аланинът? Дневната употреба на бета-аланин, според предписаните дозировки и нива е ключът към използване на добавката по отношение на време и място. Продуктът може да се използва по време на деня или като предшестващ тренировката шейк или енергийна напитка.

 

 

От какви количества имате нужда? Необходимото количество бета-аланин, което ще ви отдалечи от мускулното изтощение и ще направи тренировките ви по-интензивни и тежки е поне по 3,2 грама на ден. Обикновено всеки трениращ си набавя известно количество бета-аланин от бодибилдинг храните в диетата си, но най-често това са само около 15 до 20 процента от необходимото на мускулите количество за максимален контрол над натрупването на млечната киселина.

 

За да максимизирате абсорбцията (тоест усвояването и поддържането на концентрацията на бета-аланина) и толерансите си, най-добре е да приемате хранителната добавка в две равни дози през деня – по 1,6 грама. Препоръчителните времена за прием са 60 до 90 минути преди тренировка и до два часа след физическите ви натоварвания.

 

Многобройни изследвания са доказали ползите от употребата на бета-аланин. Документирани са подобрявания в постиженията на колоездачи, тежкоатлети, спринтьори и бегачи на дълги разстояния. Спортовете с висок интензитет, както и тези с умерено натоварване, но голяма продължителност еднакво добре засвидетелстват, че бета-аланинът предпазва организма от натрупването на водородни йони, които са главните причинители на повишаването на киселинността в мускулната тъкан и респективно причинители на умората и изтощенеито.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия