Да поговорим за спорта и храненето

2015-07-18 16:02:00
Да поговорим за спорта и храненето
Снимка: freedigitalphotos.net

Повечето тийнейджъри не са наясно с правилното хранене, дори да спортуват. Това е проблем, защото може спортът да не дава никакви резултати, само защото не се храниш добре. Подбрали сме най-важните неща, които трябва да знаеш за спорта и храненето.

 

Никога не тренирай на пълен стомах. Вероятно знаеш, че кардио тренировките се правят на гладно. Ако искаш да отслабнеш, най-добрият начин е да тренираш сутрин, когато метаболизмът е най-бърз. Ако нямаш възможност, можеш да спортуваш, когато имаш време, но задължително поне два часа не бива да си се хранил/а. Ако отиваш на фитнес важи същото, но можеш да си позволиш нещо малко и сладко, например парченце шоколад или топка сладолед. Така тялото ще произведе достатъчно гликоген, който да зареди мускулите с енергия.

 

 

Не яж въглехидрати вечер. Повечето хора, които са начинаещи в спорта, съобразяват храненето си. Проблемът е, че бързо им омръзва. Така през деня се стараят да се хранят изчистено и да не хапват нищо вредно или да ограничат сладкишите. Но вечерта нещо им става и силно им се дояждат палачинки, кекс или сладолед. Това е голяма грешка, която е време да спреш да правиш. Яж въглехидратите сутрин, когато тялото ти има цял ден да ги изгори. Вечер можеш да хапнеш варено яйце, защото то засища много и не съдържа почти никакви калории. Въглехидратите, които ядеш вечер, не се изгарят, а директно ти се лепват.

 

Ядеш преди да заспиш. Друга голяма грешка, която много младежи правят. Каквото и да изядеш преди сън, то няма да се разгради напълно. Тялото ще го складира, защото няма време да се занимава с тази храна, докато спи. Легнеш ли да спиш всички процеси в тялото затихват. А ако заспиш след вечеря, на сутринта ще се събудиш изморен/а и изтощена, защото тялото ти не си е почивало, докато се е опитвало да обработи обилната ти вечеря.

 

Ядеш 3 пъти на ден или по-малко. Схващането, че трябва да се храниш три пъти на ден е погрешно. Трябва да ядеш поне пет пъти на ден и никога да не стигаш до вълчи глад. Когато пропускаш хранене, тялото ти се стресира. Тогава то започва да трупа мазнини, защото не знае кога пак ще получи порция храна. Най-добре е да ядеш редовно и на по-малки количества. Опитай да си създадеш режим, по който да се храниш.

 

Не ядеш достатъчно белтъчини. Имаш мускулна треска, която те държи няколко дни след тренировка. Вероятно не се храниш пълноценно. За да се махне болката в мускулите, трябва да се движиш и да ядеш достатъчно белтъчини. Хапвай месо, яйца и млечни продукти.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия