Хранителните добавки, които се използват от повечето спортуващи

2015-06-15 15:05:00
Хранителните добавки, които се използват от повечето спортуващи
Снимка: iStock

Ако искаш да се радваш на крепко здраве и привлекателен външен вид, трябва да се храниш здравословно и да спортуваш редовно. За да бъде тренировката ти ефикасна, може да приемаш продукти, които ще ти дадат допълнително количество енергия и ще изваят тялото ти. Кои са те?

 

Фет-бърнъри – те наистина топят излишните мазнини. Използват се и за повишаване на енергията и издръжливостта, както и за по-бързо и качествено възстановяване след тренировка. За да има ефект от тях обаче трябва да се храниш правилно и да спортуваш редовно. Не си мисли, че ще се отървеш от излишните мазнини, само като ги пиеш.

 

 

Протеини – това е основният градивен елемент на тялото. Протеините участват в изграждането на мускулите, затова трябва да приемаш достатъчно, ако искаш да имаш мускулесто тяло. Всеки, който тренира сериозно, е добре редовно да приема протеинови шейкове, за да си доставя достатъчно количество белтъчини, което се усвоява бързо и лесно от организма, без да го натоварва.

 

L-карнитин – приемът му води до намаляване на умората, увеличаване на работоспособността и понижаване нивата на триглицериди в кръвта. Приема се 30-40 минути преди тренировка и наистина дава добър резултат.

 

ВСАА – това е съкратеното название на 3 от незаменимите аминокиселини, които нашия организъм не може да синтезира. Те трябва да се набавят с храната или с помощта на хранителни добавки, особено ако спортуваш интензивно. Недостигът им води до сериозни проблеми като смущения в обмяната на веществата и в развитието на организма. Трите незаменими елемента на ВССА са: валин – той стимулира растежа, нарастването на мускулите и възстановяването на тъканите след тренировка; левцин – укрепва мускулната тъкан и костите и изолевцин – той нормализира нивата на кръвната захар и спомага синтезирането на хемоглобин.

 

Каквито и хранителни добавки да приемаш, не забравяй, че те не могат да заместят здравословното хранене.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия