Фитнес уреди, подходящи за тренировка у дома

2015-02-23 12:15:00
Фитнес уреди, подходящи за тренировка у дома
Снимка: thinkstockphotos.com

Ако нямаш достатъчно свободно време и финансови възможности да ходиш често на фитнес или на други платени тренировки, може да поддържаш тялото и тонуса си у дома. Ще ти трябва първоначална инвестиция в няколко фитнес уреда, но с времето ще си ги изплатиш и ще си на печалба.

 

Защо кардио упражненията са важни?

 

Има няколко основни ефекта от кардио упражненията:

 

- намаляват се подкожните мазнини;

- ускорява се аеробният метаболизъм;

- засилва се мускулната сила на сърцето;

- увеличава се мрежата от кръвоносни съдове;

- подобрява се работоспособността;

- премахват се стреса и депресията;

- намаляват се кръвната захар, кръвното налягане и негативните мисли;

- увеличават се червените кръвни клетки;

 

Виж кои са най-подходящите кардио уреди за у дома:

 

Велоергометър – определено това е най-известният кардио уред. Наподобява карането на велосипед. С редовни тренировки се укрепват кръвоносните съдове, сърцето, имунната и дихателната система. Лятно време е по-добре да караш колело навън, за да дишаш свеж въздух, но през студените зимни месеци е по-хубаво да спортуваш на топло у дома, за да избегнеш настиване.

 

Бягаща пътечка – още един често употребяват фитнес уред. Бягането на пътечка подобрява издръжливостта, укрепва сърцето и подобрява дихателния капацитет. Удобни са за употреба, защото може да нагласиш темпото, с което да тичаш, да си направиш наклон, ако желаеш и да следиш изгорените калории и разстоянието, което си изминал .

 

 

Степер – ако не ти се качва от първия до последния етаж на блока, в който живееш или пък си в къща, може да си вземеш степер у дома. Този фитнес уред имитира именно изкачването на многоетажно стълбище.

 

Въже за скачане – съседите ти надали ще са много доволни, ако скачаш всяка сутрин и ги будиш. Затова избери подходящо време и място, където може да потренираш на спокойствие. Ако времето е хубаво, излез навън. Продължителното скачане ускорява пулса и изгаря излишните мазнини.

 

Кростренажор – този уред е изключително добър, но е подходящ само за хора до 100 килограма, за останалите се препоръчва употребата на велоергометър, защото той е по-щадящ ставите. Кростренажорът натоварва всички основни мускулни групи на гърба, краката и ръцете. Измерва мазнините, скоростта, времето, пулса и изминатото разстояние. Наподобява ски бягане, като двете щеки влизат в сложна система от лостове с две степенки.

 

Разбира се, няма как да имаш всички уреди у дома, защото струват много пари и надали имаш толкова свободно място. Но може да си вземеш един от тях + въже за скачане и да поддържаш фигурата си у дома, без да губиш излишно време и да даваш пари за тренировки.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия