Анаболният ефект от клековете

2015-02-20 19:01:00
Анаболният ефект от клековете
Снимка: freedigitalphotos.net

Клековете са добре известни в средите на фитнес запалянковците като „дядото” на всички упражнения. Краката са задвижвани от едни от най-големите мускули в човешкото тяло и всекидневните ни дейности биха били немислими без способността ни да ходим.

 

Културситите от старата школа като Арнолд Шварценегер, Серджо Олива и Франко Колумбу са обръщали особено внимание на клековете с щанга, като са били уверени в значимостта им за натрупване на значителна мускулна маса. Бодибилдинг легенди като Том Плац пък са били горди притежатели на едни от най-внушителните бедрени мускули в историята на този спорт.

 

Многобройни проучвания и изследвания доказват, че клековете са упражнението, което активизира най-силно анаболните рецептори в мъжкото тяло. Като втората по големина мускулна група след гърба, бедрените мускули доставят най-голямата доза от стимул за развитие на мускулатурата на цялото тяло. Това се дължи на обема на мускулната група като цяло.

 

 

Редовните тренировки с кръгов характер са чудесен способ за развитие на релефна мускулатура и хармонична фигура. Изследвания обаче доказват, че интензивното и изолирано натоварване на големите мускулни групи: крака, гръб и гърди и трицепси рязко покачва реакциите на тялото срещу тази тренировка, като нивата на тестостерон достигат пикови стойности. Това води след себе си повишен белтъчен синтез, ускорен метаболизъм, по-качествено изгаряне на мазнините и покачване на либидото.

 

Клековете притискат простатната жлеза. Кинематиката на движението предизвиква контракции в глутеусите или седалищните мускули, което поражда притискане на простатната жлеза. Това повишава секретирането на мъжки полови хормони от нея, което доказано повишава естественото производство на тестостерон с 30 процента.

 

Визуалните доказателства. На пръв поглед такова твърдение не би звучало достоверно. Как е възможно едно единствено движение да има такова влияние върху цялостната мъжка физика? Вземете например щангистите. В тренировките им на челна позиция са поставени клековете. И в изхвърлянето, и в изтласкването щангистите главно боравят с краката си. Въпреки това, те имат развити гръб, бицепси, трицепси и гърди, които не се натоварват пряко от клековете. За развитието им е виновно общото покачване на тестостерона.

 

Клековете са прекрасна натурална алтернатива на анаболните стероиди. Нямате нужда от химични препарати, които биха били опасни за здравето и живота ви, когато можете да постигнете желаните ефекти по естествен и безопасен способ. Хранете се с храни богати на белтъчини, изпълнявайте клекове с тежест от 80 процента от едно максимално повторение и резултатите няма да закъснеят.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия