Как да се мотивираш да спортуваш редовно

2014-09-12 15:04:00
Как да се мотивираш да спортуваш редовно
Снимка: thinkstockphotos.com

Обичаш ли да спортуваш? Колко често го правиш? Трудно ли ти е да се мотивираш и да ходиш на фитнес редовно? Ако си от хората, които искат да спортуват, но им е трудно да стигнат до фитнес залата, то тази статия е за теб.

 

Със сигурност ти се е случвало да си купуваш карта за фитнеса, за да дадеш по-голяма сума пари наведнъж и да имаш причина да ходиш редовно. Но често дори това не дава така желания резултат при теб. Даваш пари, купуваш си карта, но отиваш 3-4 пъти, преди да ѝ изтече валидността. Време е да промениш това и да станеш по-сериозен относно тренировките, било то във фитнес залата или на друго място.

 

1. Вземи си фитнес дрехите със себе си – те не заемат чак толкова много място, така че може да ги вземеш на работа/в училище. След като приключиш ангажиментите си за деня, отиди във фитнес залата, като си кажеш, че може да си тръгнеш, ако не си достатъчно мотивиран да тренираш или си прекалено уморен. Шансът обаче да си тръгнеш, след като вече си стигнал там, клони към нула.

 

 

2. Награждавайте се – колкото и глупаво и детско да звучи, това определено ще ти бъде от полза. Обещавай си дребни награди всеки път, когато трябва да отидеш на фитнес. Може да става въпрос за нова дрешка, бельо или пък нещо вкусно за хапване и пийване. Важното е да ти донесе удоволствие и да те примами да отидеш на тренировка.

 

3. Пресметнете разходите си – виж колко пари отиват месечно за фитнес и се замисли какво се случва с тях, когато не спортуваш. Сумата може да не е малка, но със сигурност я пилееш за глупости, така че по-добре си купи карта за фитнес и спортувай редовно, отколкото да висиш по кафенета и да си купуваш ненужни вещи.

 

4. Облечи си стари дрехи /или поне се опитай!/ – ако си напълнял, това определено ще те мотивира. Опитай се да влезеш в дрехите си от миналата или по-миналата година. Когато установиш, че си качил доста, ще се мотивираш и ще бъдеш редовен във фитнес залата. Харесай си чифт дънки и спортувай усърдно, докато не успееш да го обуеш. След това, разбира се, трябва да продължиш с тренировките, ако искаш да се чувстваш добре и да задържиш новото си тегло.

 

5. Бъди реалист - не бива да се поставяш цели, които няма да успееш да достигнеш или ако успееш, ще ти коства прекалено много усилия. По-добре заложи на реални неща. Не се залъгвай, че ще тичаш всеки ден в 6-7 сутринта, при положение, че си лягаш късно и после цял ден си на работа/училище. Не, че не е възможно, но за повечето хора това е изключително трудно начинание.

 

 

6. Спортувай в компанията на приятел – когато правиш нещо с още някого, нещата вървят по-добре. Навий някой приятел да спортувате заедно. Може да ходите на фитнес, да тичате в парка, да тренирате бокс или каквото друго ви хрумне. Важното е да е интересно и на двама ви и да има резултати от тренировките.

 

7. Разнообразявай се – не бива тренировките ти да бъдат еднообразни и монотонни, защото рано или късно ще ти омръзнат. Старай се да си ги разнообразяваш. В интернет има много идеи какви упражнения да правиш, така че разгледай видеата, прочети статиите и си измисли разнообразни тренировки. Ако ти е трудно да се справиш, вземи си инструктор под наем, който ще свърши тази работа.

 

8. Слушай музика – тренировките са в пъти по-приятни, когато слушаш любимите си парчета. Разбира се, това може да се случи, само ако не трябва да слушаш нечии напътствия. Свали си любимите песни и отиди да спортуваш. По този начин ще съчетаеш полезното с приятното.

 

 

Хубаво е човек да спортува редовно, за да се чувства и да изглежда добре. Грижите за ума и тялото обаче трябва да продължат и извън фитнес залата. Първо, започни да се храниш здравословно. Старай се да избягваш вкусните и висококалорични боклуци и наблегни на плодовете и зеленчуците, ядките и пълнозърнестите продукти. Месото също не е за пренебрегване, стига да не си вегетарианец. От време на време може да си позволяваш вкусни изкушения, но нека присъстват рядко в менюто ти. Здравословният сън също оказва влияние върху тялото ти. Трябва да спиш достатъчно и да не се пренатоварваш. Много хора трупат излишно тегло, защото са подложени на стрес и спят много по-малко от необходимото.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия