Знаеш ли какво представляват микронутриентите

2014-09-24 17:02:00
Знаеш ли какво представляват микронутриентите
Снимка: freedigitalphotos.net

Все по-често се употребява общото название „микронутриенти”. Това са хранителните вещества, без които нормалното функциониране на тялото е немислимо. Кои са микронутриентите? Ако разделим думата на двете я съставляващи такива, ще получим микро и нутриенти. Първото означава малки или градивни, изграждащи, а второто – хранителни вещества. Накратко – това са най-ценните извлеци от всяка храна, които тялото използва за да поддържа нормалните си жизнени процеси, а именно – протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и микроелементи.

 

Витамините имат важното значение за организма ни. Изследванията през последните години над темата витамини се увеличиха и доказаха за важното значение на витамините, което остава неоспоримо. Витамините са важни за абсолютно всички хора, независимо дали се занимават със спорт или не. Дефицитът на даден витамин в организма може да доведе до доста неприятни последствия, включително и до тежки заболявания.

 

 

Ето защо е необходимо постоянно да осигуряваме на тялото необходимите дози от различните витамини. Това не става чрез тъпчене с храна като плодовете например, просто защото някой е вметнал, че са богати на витамини, а чрез разнообразно и едновременно с това рационално хранене. От което възниква въпросът полезни ли са вегетарианството, веганството, храненето с високи стойности на мазнини или бедните на въглехидрати диети. Но отговор на тези теми ще получите по-долу, сами.

 

Обикновено нужните витамини се набавят с храната, която консумираме. Различните видове храни съдържат различни по количество и вид витамини. По принцип най-богати на витамини са зеленчуците, след тях са плодовете, редом със зърнените храни, ядките и пълнозърнестите продукти. По-нататък са месото и млякото. В млечните произведения (сирене, кашкавал и др.), в месните продукти (салами, кренвирши, наденица, луканка и др.) и в пречистените въглехидратни храни (изделия от бяло брашно и бяла захар) витамините са в нищожно количество, а понякога съвсем липсват.

 

Ето защо през лятото, когато ядем повече плодове и зеленчуци, необходимите ни витамини идват с храната. Но през зимата, когато такива храни липсват по нашия пазар или пък са на високи цени и с лошо качество, нужните витамини не могат да се поемат само с храната. Затова трябва да се приемат като витаминозни добавки. Ако поемаме по-малко витамини, отколкото се нуждаем, чувстваме отпадналост и ставаме по-уязвими от болестите. Чували ли сте за явлението “Пролетна умора”? Това е няколкодневна непрекъсната отпадналост, дължаща се на дефицит на витамини. А не защото се сменят сезоните. За да нямате подобни проблеми, трябва да обърнете сериозно внимание над витамините.

 

За спортуващите, витамините са още по-важни! Част от тях се губят при потенето и при силното физическо натоварване. Ето защо трениращите се нуждаят от по-големи количества витамини от неспортуващите хора. Освен че отслабва имунната система, техния недостиг може да забави мускулния растеж или да удължи възстановителните процеси, във времето. Така че не пренебрегвайте витамините, те са от решаващо значение за здравето и спортната ви форма, тъй като изпълняват доста важни функции в организма.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия