Водна аеробика - спорт, който трябва да опиташ

2014-07-31 11:57:00
Водна аеробика - спорт, който трябва да опиташ
Снимка: thinkstockphotos.com

У нас водната аеробика не е от най-разпространените спортове, но определено заслужава нашето внимание. Тя се изпълнява в басейн с дълбочина от 1.20 до 1.80 метра и представлява комплекс от упражнения, които са подходящи за всяка възраст и са съобразени с индивидуалното спортно ниво. Водната аеробика е съчетание от фитнес, пилатес, джогинг, плуване, каланетика и бойни изкуства. Тренировката е с продължителност 60 минути и включва загрявка, същинска аеробна част и стречинг.

 

Какви са предимствата на водната аеробика?

 

1. Тя укрепва сърцето и увеличава притока на кислород към мускулите;

 

 

2. Подходяща е за хора, които имат травми, дископатия, разширени вени, слаба мускулатура и като цяло са обездвижени.

 

3. Не натоварва ставите, защото около 80% от теглото на трениращия се поема от водата;

 

4. Съпротивлението на водата тонизира мускулите и те извършваш по-голяма работа, отколкото във фитнес залата;

 

5. Водната аеробика е изключително приятен начин за постигане на така желаното тегло;

 

 

Ако искате да се отървете от излишните килограми по нов и приятен начин, заложете на водната аеробика. Има няколко мотивиращи причини да го направите:

 

 

 

Страхотно кардио – кардиото, което ще правите по време на водната аеробика, ще ви помогне да стегнете тялото си и да подобрите работата на сърцето. Водата ще ви помогне за това, понеже тя увеличава сърдечната активност и помага за укрепването на мускулите.

 

Огромно разнообразие – водната аеробика никога няма да ви бъде скучна, защото тя може да бъде разнообразявана постоянно. Един път може да отидете на аква аеробика, а друг път на кикбокс аква или на аква йога. Има наистина разнообразие от упражнения и натоварвания и вие сами ще решите в деня на тренировката какво ви се прави.

 

Поддържа ви във форма – това определено е един от най-добрите начини да останете във форма. Водната аеробика е ефективна и безопасна за много хора, дори за бременните жени. Може да се практикува от началото на бременността до нейния край.

 

Не натоварва излишно ставите – хората, които имат проблеми със ставите, определено ще останат доволни от водната аеробика. За разлика от доста други спортове, тя не натоварва по никакъв начин ставите, защото водата поема огромна част от теглото на трениращия.

 

Носи щастие – когато човек тренира, той се чувства по-добре и настроението му се повишава. Водната аеробика е един от най-ефективните начини за борба с тревожността и депресията. Ако в последно време сте постоянно натоварен и чувствате напрежение, отидете на водна йога и снемете стреса от себе си.

 

 

Прави ви здрави – спортистите доста по-рядко се разболяват от мързеливците, а когато това им се случи, карат заболяването значително по-леко и кратко. Водната аеробика ще повиши здравето ви, като тонизира тялото и ви направи по-енергични.

 

Забавно е – за повечето хора ходенето на фитнес или тичането в парка е доста скучно занимание, но те го практикуват в името на добрия външен вид. Хубавото при водната аеробика е, че тя е забавна и в същото време успешно се бори с излишните килограми.

 

А ти бил ли си някога на водна аеробика и би ли опитал? :)

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия