Няма човек, който поне веднъж в живота си да не е имал мускулна треска. Най-често тя се получава след претоварване във фитнес залата или дълго екскурзия в планината.

 

Какво представлява мускулната треска?

 

Това е специфична болка, която се получава след интензивно натоварване на определена мускулна група, което е повече, отколкото мускулът е свикнал да бъде натоварван. Болката се появява след около 12 часа след натоварването, като е най-силна 48-72 часа по-късно. В повечето случай изчезва до един-два дни, но понякога дискомфортът в мускулите се задържа повече от седмица.

 

 

Защо се появява?

 

Доскоро се смяташе, че мускулната треска се дължи на синтеза на млечна киселина в мускулната тъкан, но в последно време учените твърдят, че причината е в миниатюрни разкъсвания в тъканта, причинени от неравномерно или необичайно натоварване.

 

Според едно изследване мускулната треска не е предизвикана от болката в повредената мускулна тъкан, а се дължи на подсилващ процес. Мускулът реагира на тренировката, като се подсилва до степен, която е по-висока от предишната,. Това става чрез изграждане на нови сегменти в мускулната тъкан. Този процес кара клетките да нарастват и да упражняват натиск върху околните нерви и артерии, като това води до мускулна треска.

 

Какво да направим, за да я избегнем?

 

Човек може да тренира редовно и интензивно, без да се прибира у дома претоварен и на другия ден да се събужда с мускулна треска. Това, което трябва да правите, е да разтягате преди всяка тренировка и да увеличавате натоварването постепенно. По този начин няма да претоварвате мускулите си и да изпитвате дискомфорт след тренировка. Стречингът след спорт е задължителен, за да разтегнете мускулите си и да нормализирате напрежението. Преди да се появи болката, хубаво е да изпиете един витамин С, който ще предотврати или поне намали мускулната треска.

 

Как да премахнем мускулната треска?

 

Според специалистите най-добрият вариант е като тялото бъде подложено на същото натоварване, довело до мускулната треска. Увеличаването на притока на кръв към мускулите също помага. Това може да стане чрез масаж, горещи вани или посещение на сауна/парна баня. Масажът трябва да бъде в посока от периферията към тялото.

 

Водата също ще ви бъде от полза. Пийте повече от 2 литра вода в дните, когато сте подложили тялото си на интензивно натоварване.

Автор: Ралица Солакова