Ако имаш тези уреди у дома, може да си спестиш ходенето на фитнес

2014-06-26 12:45:00
Ако имаш тези уреди у дома, може да си спестиш ходенето на фитнес
Снимка: thinkstockphotos.com

Да тренираш в днешно време е скъпо удоволствие, освен ако не тичаш в парка или на стадиона. Груповите тренировки, ходенето на фитнес, басейн и т.н. струват около 7-10лв. и не всеки има възможност да отделя толкова пари за спорт. Скъпите тренировки обаче не са причина и оправдание да не тренираш изобщо. Може да се грижиш за тялото си и у дома. Все повече хора тренират в домашни условия, за да не дават излишни пари, а и за да пестят време.

 

Как да се мотивираш да тренираш вкъщи?

 

Ако си от хората, които са запалени по технологиите, може да си вземеш телевизионна игра като Wii или PlayStation и да правиш упражнения в компанията на виртуален приятел. Има и доста приложения за смартфони – йога, фитнес, зумба, пилатес, бягане и т.н., които ще направят тренировката различна и забавна.

 

 

Тези, които предпочитат да спортуват без електронно устройство близо до себе си, може да го правят на спокойствие у дома с помощта на няколко уреда. Вижте кои са те:

 

Фитнес топка – тя е изключително удобна и с нея може да правиш най-разнообразни упражнения. Най-много се натоварват бедрата, дупето, стягат се коремните мускули и се развива сила, контрол и баланс. Може да правите упражнения с нея, като ги комбинирате с ластици, гирички и други подходящи уреди.

 

Упражнения с фитнес топка:

 

Повдигане на таза – легнете по гръб и поставете крака върху топката. Средата на прасците ти трябва да опира плътно до нея. Издишайте хубаво, натиснете земята с длани, топката с прасци и избутайте цялото тяло нагоре, като използвате дупето. Задръжте така между 3 и 5 секунди и върнете в изходна позиция. Направете 3-4 серии от по 10 повторения.

 

1/3 коремни преси – легнете по гръб, така че топката да подпира гърба ви в частта от плешките до таза. Нека коленете са стегнати, а стъпалата да са под тях. Стегнете бедрата си и натиснете леко топката с кръст. Сложете ръцете си зад врата и вдигнете леко брадичката, като оставите разстояние около 1 портокал между нея и тялото. Започнете да правите коремни преси. Изпълнете 3-4 серии от по 10-15 повторения.

 

BOSU топка – благодарение на тази топка ще подобриш баланса си и ще може да тренираш малките и дълбоки мускули, които отговарят за стабилността на тялото. Ако редовно правиш упражнения, в скоро време ще се сдобиеш с стегнат и изваян корем, красиви рамене и привлекателно дупе.

 

 

Какви са ползите от упражненията с BOSU топката?

 

- повишава издръжливостта и помага за по-доброто функциониране на сърцето;

- помага за стягане на долната част на тялото, основно на краката и седалището;

- тренировките са изключително тонизиращи и помагат да повишаване на метаболизма;

- с времето се постига много добър баланс;

 

Упражнения с BOSU топка:

 

Стягане на седалищните мускули - обърнете я с плоската част нагоре. Стъпете внимателно с единия крак, а след това с другия. Изпънете ръцете напред. Започнете да клякате бавно. Опитвайки се да запазите баланс, вие тренирате много повече, отколкото си мислите.

 

Ластици – те са подходящи за най-различни упражнения – за натоварване на гърба, раменете, бицепсите и трицепсите, страничната част на корема, дупето и бедрата. Дебелите ластици могат да се връзват на лостове за набирания и да се използват, за да помогнат за изпълняването на повече повторения.

 

 

Упражнения с ластици:

 

Трицепсово разгъване над главата – седнете на стол и хванете ластика успоредно с двете ръце, като сгънете лактите и спуснете дланите над главата. Стегнете хубаво трицепсите и изпънете ръцете нагоре. Задръжте така няколко секунди и върнете в изходна позиция. Направете 15-20 повторения.

 

Придърпване – седнете на стол и изпънете ръце над главата, като хванете ластика широко. Дръпнете го леко настрани и надолу, като използвате мускулите около плешките. Ръцете и тялото ви трябва да приличат на буквата W. Задръжте така няколко секунди и върнете в изходяща позиция. Направете 15-20 повторения.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия