Защо L-карнитинът е толкова важен за организма?

2014-06-18 14:01:00
Защо L-карнитинът е толкова важен за организма?
Снимка: Dreamstime

Хранителните добавки за намаляване на телесното тегло са толкова популярни през пролетния сезон, че изместват по популярност дори диетите за отслабване. Всъщност, диетите невинаги са здравословни, а последствията от тях имат дори обратен ефект. Изхвърлените количества вода и намалените мазнини бързо се възстановяват след прекратяване на диетата. Допълнително тя забавя метаболизма, а оттам и изгарянето на мазнините от мускулите.

 

Практиката показва, че пазарът изобилства от широко рекламирани, но не клинично тествани и с доказано безвредно действие препарати. Затова съветът ни е да купувате само хранителни добавки с доказан произход от надеждни фирми-производители и контролирани търговци, каквито се явяват аптеките и дрогериите.

 

Един от най-популярният продукти, използван за борба с телесните мазнини и постигане на добра форма, е L- карнитина - продукт, трансформиращ мазнините (така наречен още „фет бърнър”), който има свойството да транспортира мазнините до митоходнриите, където те изгарят. Без него, транспортът на мастните киселини през клетъчните мембрани до митохондриите (пещите, в които изгарят мазнините) на практика е невъзможен.

 

 

Наименованието на карнитина идва от „camis“ („месо“ лат. ), тъй като се съдържа основно в месата (предимно червените). L- карнитинът е открит през 1905 г. от руските учени Гюлевич и Климберг, които го извлекли от месото. Зеленчуците почти не съдържат L-карнитин. Затова вегетарианците трябва да го приемат под формата на хранителна добавка.

 

Съдържание на L-Camitin в някои храни: дивеч, преживни животни: 1000 -2200 мг/кг; свинско, заешко: 200 - 300 мг/кг ракообразни: 100-300 мг/кг; птиче месо: 60 - 200 мг/кг; риба: 60 - 200 мг/кг; колбаси: 10 - 200 мг/кг; мляко, сирене, млечни продукти: 10- 100мг/кг; гъби: 10 -50 мг/кг; плодове, зеленчуци, ядки, зърнени храни: 0-10 мг/кг.

 

L-Carnitine в човешкото тяло. Човешкото тяло съдържа около 2-2,5 грама L-Carnitin, концентрирани главно в сърцето, мускулите, черния дроб и имунните клетки. Кърмата също съдържа голямо количество L-Camitin. Той е важен за новородените, тъй като организмът им не може да го произвежда самостоятелно.

 

Каква функция изпълнява L-Карнитинът в организма? L-карнитинът е абсолютно необходим за транспортирането на мастните киселини към енергийните депа на клетките - митохондриите, мястото, където мазнините се превръщат в енергия. В допълнение към тази основна функция L-карнитинът изпълнява и други метаболитни задачи, свързани с поддържане и подобряване на човешкото здраве. Има предимства и при подготовката на спортисти и хора със завишени енергийни нужди.

 

Нуждата от L-Carnitine на организма. Нашето тяло синтезира собствен L-карнитин в малки количества. За да синтезира L-карнитин, тялото има нужда от незаменимите аминокиселини лизин и метионин, както и витамините С, ВЗ, В12, фолиева киселина и желязо. Отсъствието на всеки един от тези компоненти ограничава биосинтеза. Но най - голямо количество L-карнитин се набавя с храната.

 

Завишени нужди от L-карнитин или неправилен подбор на храна не могат да се компенсират чрез биосинтеза. Ограниченият биосинтез на L-карнитин трябва да се предвиди при жени, вегетарианци, спортисти, диабетици и хора пазещи нискокалорична диета. При тези индивиди достатъчният прием на L-карнитин е особено важен.

 

Контрол над теглото. Телесното тегло може да се контролира чрез L-карнитин, който успешно се прилага във фитнес и здравословни програми. Изследванията показват, че L-карнитин помага на тялото да съхранява мускулната маса, докато гори повече мазнини по време на диета. L-карнитин увеличава енергията, жизнеността и издръжливостта, улеснявайки нагласата на организма към диета и използването на енергийния ресурс от храната. Това води до ограничаване на нужния хранителен прием от хора, подложени на диета.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия