Ще видим ли "Трима се карат, Симеоне печели" ?

2014-04-29 14:31:00
Ще видим ли
Снимка: Reuters

Решителните мачове в Шампионската лига вече са тук. Полуфиналите реванши чукат на вратата. Байерн - Реал Мадрид, Челси - Атлетико. Зрелище, драма, емоции, обрати. Това ще видим тази вечер и утре. Всеки има своите надежди, намерения, идеи.

 

Реал Мадрид е обсебен от Десетата. Вече 12 години мадридчани преследват купата, но сякаш ги преследва проклятие. Първо беше на осминафиналите, а сега - на полуфиналите. Всичко започна сякаш с уволнението на Висенте дел Боске през 2003 г., което се превърна нещо като проклятието на Бела Гутман за Бенфика.

 

Моуриньо преследва Третата с трети различен клуб, след като триумфира с Порто и Интер. Никой треньор не е печелил с три различни отбора.

 

Байерн може да се утвърди, като най-успешния тим в историята, защото все още може да спечели требъл в два поредни сезона. Но по-важното е, че баварците могат да станат първия тим в историята на Шампионската лига защитил трофея си. Преди турнира да стане Шампионска лига има много отбори, които са печелили купата в поредни години - Реал Мадрид, Бенфика, Интер, Аякс, Байерн, Ливърпул, Нотингам, Милан. Но в ерата на Шампионската лига това е химера.

 

За всичките тези три отбора, за Реал който инвестира милиарди, за Гуардиола, който не може още да достигне стандарта на предшественика си Юп Хайнкес, за Моуриньо, който в крайна сметка може да остане без нищо, отпадане сега на полуфиналите ще е равно на провал. Пълен, тотален провал.

 

В тези два емоционални дни на полуфиналите изглежда има само един, който не може да загуби - Диего Симеоне. Той може в крайна сметка да излезе победител в играта "Трима се карат, Симеоне печели". Абсолютен аутсайдер аржентинеца може да донесе на своя Атлетико първа титла на Европа в историята. Дюшекчиите имат един единствен финал, загубен преди 40 години.

 

Ако Смеоне триумфира в дебюта си в турнира може да се изравни с имена като Гуардиола, Дел Боске, Липи, Ван Гаал и Ди Матео.

 

Симеоне и Атлетико може да са аутсайдери, но преди реваншите е трудно да се каже, кой ще отиде на финала. Дори едно име. Защото победата на Реал с 1:0 над Байерн и равенството 0:0 между Атлетико и Челси оставя шансовете по-равно. И ни очакват два трилъра с отворен край. За едни щастлив, за други - не.

 

В Мюнхен е "финала, преди финала". Що се отнася до качество, звезди, традиция. Няма как да има по-голям сблъсък от Реал Мадрид - Байерн. Но сблъсъка тази вечер е на две различни философии. Едните са обсебени от владението на топката до максимум, което Гуардиола придава на всичките си отбори. Другите пък са подвластни на прагматизма на Анчелоти, който се базира на солидна организация в защита и мълниеносни контри, разчитайки на скоростта и индивидуалния гений на своите скъпи звезди.

 

Ако Байерн надвие, ще отиде на финал за четвърти път в последните 5 години и за трети пореден. За Реал обаче да вкара гол ще е много важно. Само 3 пъти този сезон от 54 мача Реал не е успял да се разпише. Като си представим, че световната титла няма да отиде в Португалия, а титлата на Испания е под сериозен въпрос, за Роналдо това остава последен шанс да се кандидатира отново за Златната топка.

 

Като съберем всичко от онова 0:0 между Атлетико и Челси преди седмица, резултата не е негативен за Симеоне. Атлетико и Челси играят по-добре в дефанзивен план, което означава, че сега като гост испанците ще трябва да се затворят и да чакат. Може би дори да чакат дузпите, но да не дават на Челси шансове да вкара.

 

На "Стамфорд Бридж" Моуриньо ще трябва да направи нещо, но не е казано, че това "нещо" ще е да вземе инициативата. Всеки има за какво да играе в тези два мача. Но единственият, който няма какво да губи е Симеоне.


Още спортни новини четете в Gol.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия