Какво представлява веществото синтол и защо е вредно?

2014-03-22 11:07:00
Какво представлява веществото синтол и защо е вредно?
Снимка: freedigitalphotos.net

Всички гледаме красиви тела по списанията и билбордите. Мъже с напомпани мускули и жени с плочки и оформени рамене. Реклами по телевизията и в пресата ни обещават резултати само след месец, перфектна физика само срещу 15минути на ден... Зарежи. Не искаш да си поредното генно-модифицирано същество. Знаем, че всеки труд се отплаща, но видими резултати може да има само със здрава работа, а не с нелепите 15минути на ден.

 

Нечии нерви и търпение не издържат и искат да отхапят от "забранения плод" - разбирай - забранените стимуланти. Не говорим за хранителните добавки, които са витамини, минерали или белтъчини и въглехидрати под формата на таблетки или пудри. Става дума за медицински препарати или лекарства, които употребяват само професионални спортисти, за постигане на върхови постижения.

 

Лесно е да се превърнеш в жертва, в следствие от злоупотреба с такива медикаменти. Ще се опитаме да ти изложим страничните ефекти и вреди от тези субстанции. Спираме се на един такъв препарат. Нарича се синтол. Накратко, това е синтетична мазнина, която много мъже, които нямат воля и хъс да тренират, инжектират в мускулите си.

 

Ефектът е видим и много осезаем. Мускулът изглежда много напомпан в отпуснато състояние, но след стягането му стои неестествен и грозен. Това е съвсем обяснимо, защото мускулните влакна са изградени от 30 процента белтъчини или протеини и 70 процента вода. Синтолът е мазнина и няма как да се трансформира в мускул. Не се заблуждавай, че с рязкото покачване на размера в зоната на мускула, така се покачва и силата. Има клипове в интернет, в които мъже с инжектиран синтол тренират с тежести, подходящи за 13-годишни момчета. Медикаментът няма абсолютно никакво отражение върху силовите възможности на човека.

 

 

Сигурно се питаш защо го наричаме "медикамент", "препарат", "лекарство", "забранен стимулант", след като до тук става ясно, че това е просто мазнина? Нека внесем малко исторически факти. През средата на миналия век, когато американски щангист се готвел за световно първенство, той претърпял контузия в четириглавия бедрен мускул. За да го възстановят възможно най-скоро за предстоящото състезание, лекарският екип му приложили лечение, в което участвал и синтол.

 

Целта била спояване на разкъсаните мускулни влакна, в следствие на въздействието на препаратите. С навлизането на тази информация в спортните среди, мнозина културисти започват да употребяват синтол за да увеличат обема на мускулите си. Едни от най-известните "печални образи" на медикамента са американецът Грег Валентино (известен още като човека с най-големи ръце) и бразилецът Арлиндо де Соуза. И двамата споделят шокиращи истории. Грег Валентино дори има публикувани видео-записи в интернет как след опасност да ампутират бицепсите и трицепсите му, в следствие на инфекция от синтола, сам се опитва да отстрани химикала, като пробива дупки в ръцете си. Бразилецът пък разказва за починал свой приятел, който умира след злоупотреба с препарата.

 

Има още куп примери за опасността от употребата на забранени медикаменти, но какво са те, ако човек сам няма усет за опасностите, на които се подлага?

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
prosto_chovek
преди 9 години

Като цяло този тип "добавки" водят до идентични странични ефекти, особено ако не се вземат мерки за излизането от цикли, при които е редно да се приемат. Най - общите са:- агресия;- акне;- хормонален дисбаланс;- бъбречна недостатъчност;- чернодробна недостатъчност;- гинекомастия в някои случаи;- "изпикаване на мускулите";- множество нарушения по кожата и косата;- импотентност след 30 годишна възраст.Не бих ги пипнал. А вие?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия