Грешките, които допускат повечето спортуващи

2014-02-06 15:01:00
Грешките, които допускат повечето спортуващи
Снимка: Dreamstime

Когато човек тренира, той трябва да го прави правилно, за да постигне така желаните резултати. Няма как да сте доволни от часовете, прекарани във фитнес залата, ако ги пилеете в упражнения, които не са ви нужни или не ги изпълнявате правилно. Вижте кои са грешките, които голяма част от спортуващите допускат:

 

Загрявате неправилно – не си мислете, че като правите бързи и резки движения, за да загреете мускулите си, ще постигнете този ефект. Всъщност бързите движения често водят до нежелани травми. Разгрейте хубаво и след това започнете да тренирате.

 

 

Тренирате често – хората си мислят, че ако са всеки ден във фитнес залата, ще постигнат така желания ефект по-бързо, отколкото ако ходят през ден. Истината е, че мускулите ви имат нужда от почивка, за да може тренировките ви да са качествени и да има ефект от тях. В противен случай рискувате в един момент да нямате никаква енергия и желание за тренировки и да се откажете. За да не се стига до това, тренирайте редовно, но не всеки ден и дайте възможност на тялото си да си почива.

 

Прекалявате с повторенията – няма нужда да правите едно упражнение сто пъти. Напълно достатъчно е да направите 3х3 повторения, останалото е излишно и дори вреди на здравето ви, защото претоварвате съответната мускулна група. Заложете на разнообразието, а не на повторенията.

 

Разсейвате се – по време на тренировка трябва да изключите ума си и да си забраните да мислите за проблемите, които имате или за нещата, които трябва да свършите. Съсредоточете се върху упражненията, които правите. Не се опитвайте да привличате вниманието на околните и да си губите времето в разговори с тях, защото така правите всичко друго, но не и да тренирате качествено.

 

Нямате план за тренировката – може да ви се струва ненужно предварително да знаете какво ще правите във фитнес салона, но това не е така. Няма смисъл да ходите да тренирате и да правите нещата безразборно. Направете си някакъв план и го следвайте, за да има резултати от тренировките ви.

 

Вярвате безрезервно на фитнес инструкторите – да, те са там, за да ви помагат, но това не означава, че трябва сляпо да им се доверявате. Особено, ако започнат да ви препоръчват някакви химикали или хранителни добавки. Може да постигнете така желаните резултати и без тях, затова не си давайте парите и не си тровете организма с вредни вещества.

 

Дребнавите сте – не се вглеждайте прекалено много в цифрите. Колко повторения може да направите от едно упражнение зависи от доста неща – генетична особеност, настроение, ускоряване и намаляване на бързината на повторенията и т.н. Ако днес не може да изпълните повторенията, които сте искали да направите, откажете се. Няма смисъл да се насилвате и да рискувате здравето си. Следващият път ще успеете, няма проблем, ако някой път направите по-малко повторения.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия