Първите няколко тренировки след дълга почивка

2014-02-04 16:31:00
Първите няколко тренировки след дълга почивка
Снимка: Dreamstime

Ако човек иска да се радва на красиво тяло и крепко здраве, трябва да се храни правилно и да спортува редовно. Доста хора обаче се отпускат покрай празниците и после трудно влизат в ритъм. Ако вие сте от тях, но вече сте решили, че ви е време да започнете да спортувате редовно, за да изглеждате добре през лятото, вижте няколко съвета как да се върнете към тренировките, без да си създадете проблеми.

 

 

Първите няколко седмици са важни и трябва да внимавате. Не се заблуждавайте, че ще бъдете на нивото, на което сте били, когато сте прекъснали тренировъчния си режим. Това просто няма как да стане! Ще ви е нужно време, за да се върнете във форма, затова не се изхвърляйте в началото, защото рискувате да си докарате сериозни травми и проблеми със здравето.

 

Щом не спортувате от известно време, значи мускулите ви имат нужда от раздвижване, което трябва да стане постепенно, за да избегнете контузии.

 

Преди тренировка, трябва да загреете хубаво. Започнете със загряващи серии на основните групи мускули като ръцете, краката, кръста и врата. Най-подходящи за това са уредите като велоергометъра и бягащата пътека.

 

След като отидете на уредите с килограмите, започнете да правите сериите с по-малко натоварване, докато мускулите ви свикнат с движенията. Препоръчително е първите седмици да правите упражненията с по-малко килограми от обикновено, за да може да ги изпълнявате правилно и да дадете възможност на тялото ви да свикне с натоварването.

 

Когато мине време и се почувствате във форма, може да започнете да тренирате по програма за качване на мускулна маса. Ако не може да си я направите сами, обърнете се към специалист.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия