Барселона се отказа от нов стадион

2014-01-22 19:30:00
Барселона се отказа от нов стадион
Снимка: Reuters

Барселона е един от най-добрите футболни клубове в Европа, а и в света. Съставът му е изпълнен с множество звезди футболисти, демонстриращи невероятен талант и умения и спомагащи отбора да пази своето призове място в европейските и световни класации. Неделима част от отбора е емблематичният стадион "Камп Ноу", в превод "ново игрище", който е открит на 24-ти септември 1957 г. и тогава има 90 000 души капацитет. Той се е превърнал в идеалната обстановка за отбора на Барселона, който смята да превзема европейските и световни върхове.

 

 

Не бива обаче да забравяме, че футболът в днешни дни, до голяма степен е и бизнес, а не просто игра. Милиони се печелят от телевизионни права, както и от посещения на стадиона. По годишен оборот за финансовата година към сезон 2011/12 Барселона е на второ място в света и в Испания с оборот от 390,8 млн. британски лири. Сякаш предусещайки, че стадионът им вече е малък за множеството им фенове, от клуба решиха да създадат нов, който да отговаря на нуждите им. Това решение обаче беше отменено.

 

Вместо да се изгражда нов стадион, "Камп Ноу" ще бъде запазен и реновиран. Капацитетът на съоръжението ще бъде увеличен от 98 000 на 105 000, а освен това ще бъдат изградени баскетболна зала и нови ресторанти. Тази информация идва, от кмета на каталунската столица Шавиер Триас, който разбрал за новината от разговора си с президента на Барса – Сандро Росел.

 

Решението беше потвърдено и от заявлението на Росел, което гласеше: "Решението беше трудно. И двата проекта имаха своите предимства. Отхвърлихме идеята за изграждането на нов стадион, защото това можеше да доведе до финансови затруднения в следващите години. "Камп Ноу" е най-големият стадион в Европа и е символ на град Барселона".

 

Обновлението на стадиона трябва се случи в периода 2017 – 2021 година, като според запознати, то няма да пречи на отбора да се подвизава на собствен терен и феновете ще могат да наблюдават изявите на любимия си отбор дори и тогава.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия