Спортните клишета, които са верни

2014-01-19 13:01:00
Спортните клишета, които са верни
Снимка: sxc.hu

Спортът до голяма степен е начин на живот. Трябва да притежаваш онази жажда за победа, която да те мотивира да даваш всичко от себе си. Трябва да изпитваш удоволствието от силата, с която разполагаш и влагането и в нещо наистина ползотворно. Колкото и да не ни се иска не всички от нас са родени спортисти. Това обаче далеч не бива да ни отказва от спорта. За онези, които обаче знаят, че това е тяхното призвание имаме няколко клишета, които като се замислим всъщност не са само спортни, и които се показват истина и могат да им помогнат. Ето ги тях:

 

 

Практиката е ключът към съвършенството

 

Това е едно, от най-големите клишета, разпространено под всякакви форми. И колкото и да не ви се иска, то е истина. Доказано е, че когато човек повтаря едно и също упражнение, то той значително подобрява уменията си. Разбираме, че за много от вас това е дразнещо и разчитате на принципа, че "ако си го можеш, си го можеш, ако не, няма как да се научиш", но учени са доказали, че честото практикуване на дадени умения води до по-добри резултати, но най-вече, когато има акцент върху едно-единствено умение

 

Трябва да загубиш, за да усетиш какво значи победата

 

Много от хората, които не са губили смятат, че оценяват подобаващо победата, но всъщност няма как да разбереш колко ценна и невероятна е тя, ако преди това не си изпаднал в онзи свят на разочарования, в който разбираш, че самият ти си подвел себе си и не си достоен да се наречеш победител. Това се потвърждава и от изследване на учените от университета на Британска Колумбия, което гласи, че колкото повече хората са страдали в миналото, толкова повече се наслаждават на настоящето.

 

У дома е най-лесно

 

Знаем, че мнозина смятат, че не мястото определя уменията и до голяма степен сме съгласни с тях. Но няма как да не отчетем психологическите фактори, които оказват изключително голямо влияние на представянето ни. И тук, за да не звучи написаното като празнословие, ще се аргументираме с изследване на Североизточния университет в САЩ, според което отборите, които играят на свой терен печелят в 60% от случаите.

 

Човек се учи от грешките си

 

Да, и тази максима важи не само в спорта. Само когато се опариш и наистина почувстваш дискомфорта от грешката, можеш наистина да се научиш. "Ако сте на път да повторите предишна грешка, долната темпорална област на мозъка ви изпраща „предупредителен сигнал“, още преди да е регистрирана съзнателна мисъл." - споделят учени от Университета на Ексетър.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
dimitar.,
преди 10 години

Браво, поправихте я.

dimitar.,
преди 10 години

Удивително е, че имате правописна грешка още в първата дума.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия