И момчета, и момичета винаги могат да извлекат ползи от тънката талия. Тя е въпрос който занимава еднакво силно и двата пола, защото подчертава не само естетическите пропорции, но и сексуалността и привлекателността на индивида. Много видео учители биха предлагали курс от упражнения за намаляване на талията.

 

Изтощителни и досадни упражнения, които биха обещали резултати след много време, отдаденост и дисциплина. Това е чудесно, но дали е за всеки? Може ли всяко момче и момиче да запази пределната си концентрация и мотивация? Други пък ще промотират екстремно намаляване на храната или дори още по-лошо – глад! Ще предизвикат объркване в организма ти, като може да последва дори по-лошо – хранителни разстройства йо-йо ефект и понижаване на самочувствието.

 

В търсенето на по-тънка талия някои могат да стигнат до отчаяние и крайности. Хубаво е да си суетен, но по-хубаво е да си здрав. Ако суетата е платена с цената на здравето, рискуваме тотален колапс на духа и тялото. Различни са причините, според които едно старо упражнение е потънало в забрава. Забрава, която е напълно парадоксална, защото упражнението наистина действа. Не, нека това не ти звучи като реклама в интернет, която ще прикове вниманието ти, а след това ще поиска номера на дебитната ти карта.

 

 

Става дума за вакуум упражнението на един от всепризнатите корифеи във фитнеса и културизма – Винс Жиронда. Според него коремните преси създават добра стабилност в роторния апарат на торса, но няма да помогнат за тънката ти талия. Напротив – при изпълняване на всякакъв вид коремни преси, мускулите хипертрофират (нарастват, вследствие на натоварванията) и разширяват размерите си.

 

Очаквано, талията ти ще се увеличи, вместо да се свие. Винс Жиронда дори стига до друга крайност, която не препоръчваме – да се избягват коремни преси, а да се прави само неговото вакуум упражнение. Коремните преси са фантастично упражнение и всеки който има волята и желанието да ги прави, не бива да се чувства спиран. За всички останали, които не са любители на тежките и изморителни тренировки, предлагаме да започнат поне с вакуум упражнението.

 

Как се изпълнява? Първо, застани на пода на длани и колене. От тази позиция ще вдишваш и издишваш. Особеното при това дишане е, че при вдишване издуваш корема си. При издишване - едновременно гълташ корема и ануса навътре. Ако не ти става ясно – представи си пъпът и анусът, като две точки. При вдишване те трябва да са възможно най-отдалечени една от друга, а при издишване – най-близо.

 

И за да ти стане още по-ясно – представи си, че чичковците с бирени коремчета владеят фаза вдишване на упражнението, а йогите, които гълтат коремите си до неузнаваемост, владеят фаза издишване. Упражнението се изпълнява бавно, като във всяка фаза – вдишване и издишване, се задържа по няколко секунди. Изпълнявай 10-15 повторения по 3-4 пъти дневно. Целта е развитие на стабилност в поясната част. Тази стабилност придържа вътрешните органи като с естествен колан. Момичетата ще извлекат ползите от по-тънката талия, а момчетата ще имат по-голяма коремна сила.

Автор: Nadejda Atanasova