Вижте няколко от спортистите, които срещнаха смъртта в очите и... я победиха

2014-01-14 13:46:00
Вижте няколко от спортистите, които срещнаха смъртта в очите и... я победиха
Снимка: Reuters

Светът на спорта посрещна Новата година със свито сърце и плаха надежда. Един от най-големите шампиони в историята – Михаел Шумахер, от няколко седмици се бори за живота си след ски инцидент във Френските Алпи.

 

Всеки ден милиони погледи са насочени към болницата в Гренобъл, където лекарите се опитват да спасят 7-кратният световен шампион във Формула 1. Медиците признаха преди ден, че дори и да оцелее, Шумахер надали ще се възстанови на 100% след тежкия удар. Милионите фенове на спорта по света обаче са убедени в обратното, защото познават бързия германец като непримирим боец, който се бори до последния метър и последната секунда.

 

Екипът на Dnes.bg събра за вас няколко от спортистите, които срещнаха смъртта в очите и... я победиха.

 

Първият, разбира се, е... Михаел Шумахер. Датата е 11 юли 1999 година. Със скорост от близо 200 kм/ч. Шумахер излита от завоя "Стоун" и се забива в предпазната стена край пистата. Разхвърчават се гуми, Шумахер прави опит да излезе от разбитата кола, но рухва в кокпита. Светът изтръпва. След 10-минутна суматоха и опити германецът е изваден от разбитата кола и откаран в медицинския център на пистата, а след това с хеликоптер в болницата в Нортхемптън.

 

След няколко часа идват новините – Шумахер е със счупен на две места крак. Слава Богу – без опасност за живота. Сезонът за него приключва. Поне според лекарите. Не така обаче мисли самият Шумахер, който се завръща още през септември на легендарната писта Монца.

 

Друга легенда на Формула 1 също отървава смъртта по чудо след тежка катастрофа на състезание. Катастрофата на трикратния световен шампион Ники Лауда на "Нюрбургринг" през 1976 е една от най-ужасяващите в историята на Формула 1. Летящият австриец, който е действащ световен шампион по онова, време губи контрол над болида си, колата му се завърта и се удря в мантинелите, след това се връща на трасето, където в нея се забива друг болид и автомобила на Лауда избухва в пламъци.

 

Шокирани негови колеги спират на пистата и го вадят от горящата кола. Лауда е откаран в болница с тежки изгаряния и сериозен проблем с дробовете. Малко по-късно Лауда изпада в кома. Състоянието на световния шампион е толкова тежко, че от болницата предлагат на близките му да осигурят свещеник.

 

Чудото обаче се случва и австриецът оцелява. И не само това - той се завръща на пистата и става още 2 пъти световен шампион.

 

Друг велик шампион и легенда в алпийските ски - Херман Майер, също едва не губи живота си след ужасяваща катастрофа с мотор. В края на август 2001 година Херминатора пътува с мотоциклета си от олимпийския център Обертауерн в Австрия за родното си градче Флахау, когато се блъска в неправилно завиващ автомобил.

 

Носителят на световната купа и двукратен олимпийски шампион е откаран в болница в много тежко състояние, а лекарите готвят ампутация на крака му. "В момента никой не мисли дали Херман ще може да кара отново ски, а дали някога отново ще може пак да проходи", казват лекарите след продължилата 7-часова операция.

 

След дълга битка кракът на Майер е спасен, а не след дълго Херминатора отново се завръща на белите писти, като дори печели 2 медала от Олимпиадата в Торино през 2006 година. В последните години от славната си кариера Херминатора вече не е толкова бърз както преди, но е спечелил своята най-голяма битка.

 

За съжаление, в последните години сериозно зачестяват фаталните инциденти на футболния терен. По няколко млади мъже умират на година от получен инфаркт на терена, но един случай учуди света.

 

17 март 2012 година. Болтън гостува на Тотнъм в мач от ¼ финалите на английската ФА Къп. В края на първото полувреме полузащитникът на Болтън Фабрис Муамба колабира на терена. Бързо става ясно, че положението е изключително тежко и лекарите се опитват да реанимират футболиста направо на терена. Футболистите са в шок, а главният рефер Хауърд Уеб взима решение да прекрати срещата.

 

Младият футболист от Конго е откаран в тежко състояние в болница в Лондон, а няколко часа по-късно лекарите съобщават, че буквално са го върнали от „онзи свят“. 23-годишният тогава футболист е бил спасен по чудо, след като сърцето му е било спряло за 78 минути! По-късно клубният лекар на Болтън разказва, че са били нужди 15 електрошока от дефибрилатор, за да тръгне отново сърцето на футболиста.

 

Чудото обаче става – днес Муамба е жив и здрав и живее втори живот. С мъка на сърцето в средата на 2012 година той обяви оттеглянето си от професионалния спорт, след като лекарите категорично му забраниха той отново да се върне на зеления терен.

 

Останалото четете в Dnes.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия