Как да постигнеш мечтаното тяло?

2013-12-10 19:29:00
Как да постигнеш мечтаното тяло?
Снимка: freedigitalphotos.net

Всички знаем колко важен е спортът. Той ни помага да изглеждаме привлекателни, да се чувстваме добре, да сме жизнени и здрави и да отвеждаме напрежението вън от тялото. Всеки е чувал или чел, че спортът освобождава тялото от задържаните в него токсини и излишна сол, които добре знаем, че са много вредни. Никой не оспорва това, както и никой не би се възпротивил, че най-трудното в спорта е да... Започнеш.

 

Без значение дали си момиче или момче, мързелуването владее еднакво и двата пола. Ако никога преди спортът не е бил занимание което да те привлича, ще ти споделим няколко прости принципа и упражнения, които ще променят това.

 

Първо - направи спортът приятно преживяване. Не приемай физическите упражнения като задължение. Пусни си харесвана песен, потанцувай си докато звучи и по този начин ще се загрееш и подготвиш за упражненията. Тялото има нужда от плавно преминаване от режим на покой в режим на активност. Много често когато този плавен преход бъде пропуснат, органите и мускулите изпадат в шок. Може да те заболи далакът, да се схване някой мускул, да разтегнеш сухожилие – все реакции на тялото, съпроводени с болка. Познато ли ти е това? Може би ти се е случвало и затова си се отказвал/а лесно от спортни занимания?

 

 

Второ – не прекалявай с тренировките. Това означава да спреш преди да се претовариш. Спортните занимания трябва да са приятни, а не стресиращи за организма, особено ако нямаш спортно минало. Прекарваш ли повече време пред компютъра или в леглото, няма смисъл да фрапираш тялото си с тренировка за напреднали. На следващия ден те очаква мускулна треска, която по-вероятно би те отказала от бъдещи атлетически занимания, отколкото да те мотивира и нахъса.

 

И трето – събуди мускулната памет. Това означава да стимулираш двигателната си система да работи всеки ден. Ако си горд собственик на мекички и отпуснати мускули, всекидневните занимания по 10-15 минути ще превърнат притежанията ти в истинска стомана. Ако спортуваш по този начин, мозъкът ти изпраща сигнали до мускулите да се съкращават и помпат, така че да нямат време да „забравят".

 

Сега нека опишем и упражненията – клекове с подскоци, коремни преси, лицеви опори. Изпълняват се едно след друго, без почивка. Всяко упражнение се изпълнява в серия от 10 повторения.

 

Този тип тренировки се наричат кръгови, защото съвкупността от упражненията представлява един кръг. Клекни и се изправи с отскок. Повтори го 10 пъти. След това, без да почиваш, легни на пода и направи 10 коремни преси. Отново, без да почиваш, премини към лицевите опори. Ако се затрудняваш да направиш 10 стандартни лицеви опори, изпълнявай ги на колене (за удобство можеш да си слагаш възглавничка под коленете). Готово. Това е един пълен кръг. След като го завършиш, почини си 40 секунди. Направи втори и отново почини 40 секунди.

 

Направи толкова кръгове, колкото позволява моментното ти състояние, без да се чувстваш на предела на силите си. Тренировката води до осезаемо покачване на енергията и издържливостта и това ще усетиш съвсем скоро.

 

Не забравяй да се забавляваш. Превърни спортните занимания в приятни и рутинни.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия