Зимата вече е при нас, за радост на повечето любители на зимните спортове. Заваля снегът, скоро ще дойдат почивните дни и ваканциите и много хора ще се насочат към зимните ни курорти. Сега ще ти дадем няколко съвета, които ще са ти от полза при карането на ски.

 

Екипировката е един от най-важните елементи. Много важно е какви дрехи ще подбереш. Трябва да ти е топло, но не и прекалено за да не се потиш.

 

Не забравяй шапката – именно през главата излиза топлината от тялото, когато караш.

 

Каска. Тя е важна, защото на пистата не си само ти и вероятността някой друг да те контузи, не е малка. Също така можеш да паднеш и да се нараниш. В Англия, някои застрахователи са отказали да изплащат застраховки, ако скиорът не е носил каска на пистата.

 

Ски обувки. Те са най-важната част от екипировката, защото са връзката между ските, пистата и тялото ти. Трябва да са стегнати, но не и до болка, а да чувстваш краката си стабилни в тях. Най-добре се консултирай със служителите в магазина за ски екипировка. За начинаещи ските не трябва да са по-дълги от височината на човека.

 

 

Психическата подготовка също е много важна. Ако си начинаещ не трябва да имаш прекалено големи очаквания. Може да напредваш и бавно, което не трябва да те отчайва.

 

Подготви се, че тялото ти ще извършва много движения, които не са естествени за него. Най-добр е да се запознаеш със спецификата на карането на ски за да знаеш какво ти предстои.

 

Забавлявай се. Това е най-важната част от психическата подготовка. Не забравяй, че карането на ски е забавление и ако падаш много или се придвижваш бавно, може да бъде забавно.

 

За да си в безопасност, също трябва да спазваш някои правила. Запомни, че никога не си сам/а на пистата и това може да е опасно понякога. Преди да навлезеш на пистата спри и се огледай. Не трябва да спираш по средата на пистата или на място, където не могат околните да те видят.

 

Не се качвай на ски ако си употребил/а алкохол или наркотици, защото това е много опасно.

 

Трябва да знаеш и някои рискове. Най-опасен е мокрият тежък сняг. При него триенето е най-голямо и тялото отива по-напред, отколкото трябва. В тези случаи паданията са по-чести и сериозни, а вероятността от травма – висока.

 

Заледеният сняг също е опасен. В този случай, скиорите развиват по-високи скорости, а ските се контролират по-трудно. Така неопитните скиори могат лесно да станат жертва на сблъсъци и падания.

Автор: Nadejda Atanasova