Тренировка по време на настинка. За или против?

2013-10-16 16:41:00
Тренировка по време на настинка. За или против?
Снимка: Dreamstime

Докато някои хора постоянно си намират причини да не спортуват и да мързелуват у дома пред дивана, други ходят да тренират, дори когато са болни и не се чувстват добре. Но дали това е добра идея?

 

Засега няма единно мнение по този въпрос и хората са се разделили на две групи. Според едните човек оздравява по-бързо и се чувства доста по-добре след тренировка, дори да продължава да има симптомите на настинка или грип. Причината е в ендорфините, които се отделят по време на тренировка и облекчават усещанията за болка и неразположеност.

 

 

Ако сте настинали и единственото, което ви има, са болки в гърлото, кихане и хрема, то може съвсем спокойно да отидете да тренирате. Трябва обаче да си останете у дома, ако ви болят мускулите, повръщате, втриса ви и кашляте.

 

Докато според някои специалисти болните могат да тренират, когато симптомите им са от врата нагоре, а не от врата надолу, то според други те трябва да си седят на топло у дома, когато не се чувстват добре, без значение дали кашлят или ги боли главата. Спортуващите, които усещат, че не се чувстват на 100% здрави, трябва да си дадат 1-2 дни почивка от тренировки, за да щадят организма си и той да има възможността да се справи с болестта. Колкото повече го изтощавате, толкова по-лесно ще се предаде.

 

Не забравяйте, че организмът е велико нещо. Той винаги ни дава правилните сигнали, просто трябва да се научим да го слушаме и да не му се противопоставяме. Ако наистина се чувствате изморени и нямате енергия да спортувате, по-добре си останете у дома. В противен случай само ще се измъчите и нито ще си направите хубава тренировка, нито ще осигурите нужната почивка на организма си.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
b0nBoNeVa
преди 10 години

Добре де за плувците какво ще кажете?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия