Кратките паузи – също толкова важни, колкото самата тренировка

2013-01-20 12:00:00
Кратките паузи – също толкова важни, колкото самата тренировка
Снимка: sxc.hu

Кратките паузи са също толкова важни за изграждането на мускулите и горенето на мазнините, колкото самата тренировка, смятат шотландски учени, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

За да стигнат до това заключение, специалистите от Стърлингския университет провели експеримент с участието на 12 мъже и жени, запалени по колоезденето, които били разделени в две групи.

 

 

Едните се упражнявали чрез каране на велосипед три пъти седмично със среден интензитет. Другите също тренирали три пъти всяка седмица, но по различен начин – те карали колело с висока интензивност 10 минути, след което спирали за 2-минутна почивка. Тази поредица от действия се повтаряла пет пъти по време на всяка тренировъчна сесия.

 

След четири седмици били сравнение резултатите на участниците от двете групи. Оказало се, че тези, които се упражнявали с кратки паузи по време на тренировките, са подобрили издържливостта и силата на мускулите си значително повече в сравнение с тези, отдали се на монотонно колоездене със средна интензивност.

 

Експериментът на шотландските учени доказва, че високоинтензивните упражнения, комбинирани с кратки паузи или упражнения с ниска интензивност, са по-ефективни, отколкото поддържането на средно темпо при тренировките, на което разчитат повечето начинаещи бодибилдъри.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия