Как да не загубите тънката си лятна снага през студените месеци?

2012-10-01 11:29:00
Как да не загубите тънката си лятна снага през студените месеци?
Снимка: Dreamstime

Има хора, които лятно време се мотивират, следят се какво консумират и спортуват и определено се радват на хубаво тяло. Дойде ли есента, обаче, нещата се променят. Дебелите и дълги дрешки скриват няколкото излишни килограма /или поне на това се надяват хората/ и тренировките стават все по-нарядко, а хапването все по-начесто. Но защо трябва да си го причинявате? Зимата ще дойде и отмине бързо и пролетта пак ще трябва да се борите с няколко излишни килограма, които не се свалят никак лесно. Затова е по-добре да се поддържате, дори когато навън градусите са под нулата. Ще ви предложим няколко упражнения, които не са никак трудно, но в същото време са доста ефикасни.

 

 

Упражнение №1

Седнете със свити колене и крака на пода. Повдигнете краката си във въздуха под 90 градуса и ги изправете. Сложете ръцете си покрай тях и задръжте така 8 вдишвания. Повторете упражнението 3 пъти.

 

Упражнение №2

Застанете в поза за лицеви опори, но се опрете на лактите си и присвийте леко краката в коленете. Задръжте така в продължение на 4 вдишвания. Вдигнете таза леко нагоре и задръжте още 4 вдишвания. Изправете краката, за да стегнете корема и останете така 4 вдишвания. Повторете упражненията 3 пъти.

 

Упражнение №3

Легнете по гръб с краката на пода със сгънати колене. Повдигнете раменете и издърпайте ръцете напред, за да натоварите горната преса. Направете 20 повдигания с ръцете от двете страни на краката. След това ги преместете до дясното бедро и направете още 20, направете същото и с лявото бедро. Направете 2 серии.

 

Упражнение №4

Легнете по гръб, свийте коленете на 90 градуса и поставете ръцете зад главата си. Наклонете краката си наляво и направете 20-25 повдигания. Върнете краката сгънати в коленете, опънете лявата си ръка покрай тях и направете 20-25 повдигания наляво. След това повторете същото упражнение, като наклоните краката си надясно. Направете 2 серии.

 

Упражнение №5

Легнете по гръб, сгънете краката си в коленете под ъгъл 90 градуса и сложете ръцете зад главата си. Изправете краката, като по този начин товарите пресата. Вдишайте и задръжте така 3-5 секунди. Издишайте и разширете краката си до 45 градуса. Задръжте така 3-5 секунди. Направете 2 серии по 10-15 повторения.

 

Освен упражненията, важно е да се наблегне и на кардиото. При него човек се поти и гори наистина доста калории. Препоръчително е четири пъти седмично да тичате по 30-40 минути в умерено темпо, като в края на тренировката правите по един бърз спринт. Също така се постарайте да се разхождате максимално често и дълго.

 

Снимка: Reuters

 

Ако бягането ви се струва скучно, запишете се на някакви групови тренировка, като зумба, кикбокс, аеробика и т.н. Те са ефективни, забавни и определено няма да ви тежат. Много е важно да отивате на тренировка с желание, а не с неприязън.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия