Безопасно връщане към тренировките след края на лятото

2012-08-30 12:31:00
Безопасно връщане към тренировките след края на лятото
Снимка: Dreamstime

Понякога на човек му се случва да пътува или да се контузи и да прекъсне тренировките си за известно време. Важно е, след като се върнете/възстановите, плавно да се върнете към обичайното си ежедневие. Повечето спортуващи се хвърлят стремглаво към тренировките и по този начин стресират организма си. Не правете тази грешка, защото тя може да ви коства здравето.

 

 

Според някои хора мускулите имат памет и не е нужно да се внимава чак толкова. Всъщност няма значение от колко години тренирате редовно, важното е да сте разумни, когато започнете отново да спортувате.

 

Започнете с тренировки, които са подходящи за хора, които не са спортували от години, тоест начинаещи. Колко време ще спортувате по-леко, зависи от самите вас, от физическата ви подготовка и от това колко време сте мързелували.

 

Ако сте имали сериозна контузия и не сте тренирали близо година, то ще са ви нужни минимум 3 месеца, за да започнете отново с по-тежките тренировки. Бъдете предпазливи, за да не си докарате нова контузия. Тези, които тренират във фитнес залата, трябва да започнат с до 2-3 упражнения от по 10-12 повторения за серия. Наблегнете и на уредите със свободни тежести.

 

Докато все още се адаптирате, не е хубаво да пропускате нито една тренировка. Също така е добре да водите здравословен начин на живот, за да може максимално бързо да възвърнете формата си.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия