Челси – новият европейски клубен шампион!

2012-05-20 13:50:00
Челси – новият европейски клубен шампион!
Снимка: reuters.com

Челси е новият клубен шампион на Европа. След оспорван и изключително напрегнат мач англичаните успяха да надделеят над съперниците си за титлата в лицето на Байерн Мюнхен и се увенчаха с така мечтаната от тях победа.

 

За първи път в 107-годишната си история футболистите на Челси вдигнаха купата на Шампионската лига. Това се случи пред погледите на 62500 футболни запалянковци, дошли на стадиона „Алианц Арена” в Мюнхен, и на още милиони телевизионни зрители по целия свят.

 

Футболната среща започна сравнително спокойно. Още в първите няколко минути на мача обаче стана ясно, че по-активната и атакуваща страна определено ще са баварците. След многобройни пропуски на германците и едва две пропуснати положения от страна на Челси първото полувреме на срещата приключи с резултат 0:0.

 

В началото на второто полувреме играта отново се премести в половината на англичаните, които като цяло бяха заложили на дефанзивната тактика. В 54-тата минута на мача бе отменен гол на Байерн поради отсъдена засада. Това обаче не сломи духа на баварците, които продължиха да демонстрират надмощието си на терена. В 83-тата минута най-накрая всички усилия на германците бяха увенчани с успех – Томас Мюлер отбеляза гол с глава във вратата на Челси, с което откри резултат от 1:0.

 

Време бе за англичаните да изоставят отбранителната си позиция. Само минута след гола на Байерн временният треньор на Челси Роберто ди Матео направи смяна. Със свежи сили в мача влезе нападателят Фернандо Торес.

 

 

Точно пет минути имаха баварците да се порадват на преднината в резултата си. Пет минути, в които сърцата на феновете и футболистите на терена вероятно ликуваха, предусещайки вкуса на победата. Пет прекрасни минути на мечти, очаквания и надежди, които бяха съкрушени само за миг след изравняването на резултата от страна на Дидиде Дрогба. Футболистът на сините на се възползва от едно прекрасно положение след ъглов удар, разписвайки се във вратата на Байерн. Усмивките по лицата на феновете на Челси отново се завърнаха.

 

В редовното време мачът приключи с резултат 1:1. В двете 15-минутни продължения на срещата футболистите на двата съревноваващи се отбора дадоха всичко от себе си, но не успяха да зарадват феновете си точно попадение. Още в началото на първото продължение баварците имаха прекрасна възможност да поведат в резултата, но Ариен Робен пропусна 11-метровия наказателен удар, отсъден в полза на Байерн след грубо нарушение от страна на Дидие Дрогба срещу Франк Рибери.

 

Дойде ред на дузпите, които трябваше да решат резултата. Временно баварците поведоха след пропуск на Хуан Мата. Не след дълго обаче Ивица Олич също не успя да вкара гол. Преди последната дузпа на всеки един от отборите резултатът от тях бе 3:3. Напрежението и в двата отбора нарасна неимоверно. Последните удари щяха да решат мача. Бастиан Швайнщайгер стреля към вратата на сините, но улучи гредата. Всичко бе в ръцете на героя на Челси Дидие Дрогба. С точното си попадение футболистът от Кот д’Ивоар сложи край на мача с победа за англичаните.

 

Челси се превърна в първия футболен клуб от британската столица Лондон, вдигнал купата на Шампионската лига. Феновете ликуваха. Мечтите на собственика на отбора – Роман Аврамович, най-накрая се сбъднаха. Футболистите постигнаха най-голямата победа в историята на тима.

 

Въпреки доброто си представяне, Байерн Мюнхен разочарова многобройните си фенове, при това на собствения си стадион. За втори път през последните три години баварците губят на финала на Шампионската лига. Разочарованието за тях бе голямо, но, в крайна сметка, във футбола винаги има победители и победени.

 

Безспорно футболистите на двата отбора показаха драматична и изпълнена с обрати игра, достойна за възхищение, дадоха ни възможност, макар и само за няколко часа, да се потопим в истинския футбол, запалиха сърцата ни с емоции и доказаха, че футболът неслучайно е най-популярният спорт в света.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
България
преди 12 години

:)

TheManTheLegend
преди 12 години

С невероятната си игра ли го заслужиха :D :D

Marseille
преди 12 години

Напълно не заслужено спечелиха.

RapworldEminem
преди 12 години

Браво на Челси напълно бях за тях въпреки,че съм фен на Баерн ,просто те заслужаваха много този трофей!

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия