Джогингът удължава живота

2012-05-05 21:41:00
Джогингът удължава живота
Снимка: sxc.hu

Джогингът по един час само веднъж седмично може да увеличи продължителността на живота на един човек с около шест години, смятат учени, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

Нещо повече – последните проучвания по въпроса показват, че джогингът се отразява по-благотворно на цялостното здраве на организма от продължителните тренировки във фитнеса. Освен това при него рискът от контузия е значително по-нисък.

 

 

За да стигнат до това заключение, учени от университетската болница “Bispebjerg” в Копенхаген провели експеримент с участието на  20 000 мъже и жени на възраст между 20 и 93 години. Така те установили, че при представителите на силния пол, които правят джогинг по 1-2 часа на седмица, средната продължителност на живота се увеличава с 6,2 години, а при жените – с 5,6 години. Освен това изследователите открили, че рискът от настъпването на внезапна смърт при хората, практикуващи джогинг, е с 44% по-нисък от този при останалите.

 

Датските учени смятат, че джогингът носи многобройни ползи за здравето на човека. Според тях той води до подобряване на дишането, понижаване на кръвното налягане, превенция на затлъстяването, подобряване на сърдечната функция, повдигане на самочувствието и настроението и повишаване на социалното взаимодействие. 

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Horrificus
преди 12 години

tva sa pylni gluposti, trenirovkite ili taka narechenoto kardio vredi na syrceto. vsqkakyv vid trenirovka predi na syrceto, trenira se za da postavqsh rekordi ili da izglejdash po-dobre, ne zashtoto e zdravoslovno.

Claymore
преди 12 години

Времето, с което удължаваме живота си сме го прекарали в тичане. [facebook status]

scrooper
преди 12 години

Може да удължава живота, но яко прецаква коленете.

Nakadah
преди 12 години

Всяка 1 статия на ралица има абсолутно същатата структира.

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия