Ежегодно над 135 000 тийнейджъри стигат до спешните отделения заради злополуки по време на спорт. Тези травми не бива да се пренебрегват, дори да изглеждат безобидни на пръв поглед. Ако сте се ударили сериозно, посетете лекар, без значение дали усещате болка или не. Понякога има травми, които не са свързани с болката, но нанасят сериозни поражения на организма. Ударите по главата могат да доведат до замъглено зрение и проблеми с паметта. Отборните спортове са полезни за младежите, защото осигуряват социални контакти, емоции и възможност за работа в екип. Вижте кои са 5-те отборни спортове, което са опасни, особено за момичета:

 

1. Конна езда - тези животни са благородни, красиви и определено е истинско удоволствие да ги язди човек. Оказа се обаче, че ездата е 20 пъти по-опасна от карането на мотоциклет. При мотоциклетистите се случва инцидент средно на всеки 7 000 часа каране, при ездачите проблеми възникват на всеки 350 часа яздене. Падането от кон понякога е сериозно и може да доведе до сериозни наранявания на главата, дори до парализа, ако бъде засегнат гръбначният стълб.

 

2. Хокей на трева - в България този спорт не е особено разпространен, но има девойки, които го практикуват. 62% от жените, трениращи хокей, имат постоянно травми, които трудно лекуват и доста хронични проблеми, свързани със здравето - болки в гърба, в тазобедрената става, в коляното и т.н. 90% от хокеистите поне веднъж са били удряни със стик по главата.

 

 

3. Баскетбол - при този спорт най-честите наранявания са травмите. Но не липсват и доста удари с топката по главата. В последните няколко години значително е нараснал броят на момичетата, които тренират баскетбол. Този спорт не е подходящ за девойки, които държат на маникюра си, понеже дългите нокти пречат на играта и могат да причинят наранявания.

 

4. Футбол - женският футбол, за съжаление, не е никак популярен в България. В страната ни има девет женски футболни отбора и няколко университетски отбора, играещи футзал. Футболът е мъжка игра, но има доста момичета, които обичат да го практикуват. Едва 5% от футболистите получават сътресения по време на футбол, докато при жените процентът е 11.

 

5. Мажоретни танци - преди не е имало много наранявания при мажоретките, но колкото по-сложни и интересни стават танците, толкова повече травми се появяват. Девойките тренират усилено, скачат, правят пируети и при всяка тренировка рискуват здравето и живота си. Опасни са местата, където танцуват мажоретките, защото не са с подходящата настилка, която би омекотила удара при евентуално падане.

 

Тези 5 спорта не са единствените, които са опасни за здравето и живота на момичетата, но при тяхното практикуване е възможно да се получат сериозни наранявания. За да се предпазите максимално, обличайте подходящи дрехи и при нужда слагайте каски, наколенки, налакътници и т.н. Помнете, че 62% от нараняванията по време на спорт се случват именно по време на тренировка. Бъдете добре екипирани, за да избегнете нежелани травми и наранявания.

Автор: Ралица Солакова