„Времето е в нас и ние сме във времето”

Понятието за време може да бъде разгледано като продължителност, определен момент, състояние на атмосферата, епоха, а също така и като един необясним въпрос!   Какво означава време? Философът Св. Августин е казал: „Като не ме питат - зна

2010-07-30 07:32:50
„Времето е в нас и ние сме във времето”
Понятието за време може да бъде разгледано като продължителност, определен момент, състояние на атмосферата, епоха, а също така и като един необясним въпрос!
 
Какво означава време? Философът Св. Августин е казал: „Като не ме питат - знам. Като ме питат не мога да кажа.”. Пределно ясно е, че всеки от нас знае какво е време и може да си обясни това толкова просто, но иначе толкова сложно понятие.
 
„Най  -  мъдро е времето, то открива всичко”. Тези думи на Талес ни разкриват това послание, което времето все още е скрило. Ясно е само едно – то наистина е мъдро, защото ако можехме да го опишем с няколко думи, то нямаше да придобие този смисъл и нямаше да ни бъде трудно да го опишем.
 
„Времето е в нас и ние сме във времето”. Да, всеки ден ние пътуваме в това време!  То е в нас, защото ако  нямаше човешко съществуване, то и времето нямаше да ни бъде познато и също така, защото ние определяме как да протеча това време. Но все пак, какво разбираме под думите на Васил Левски ? „Времето е в нас” може да бъде разтълкувано по следния начин: за да има промяна във времето, ние трябва да направим нещо. Времето живее във всеки и с всеки, и е неразделна част за цял живот.
„Времето е в нас” може да се погледне и в съвсем различен свят! Например, още от раждането на едно дете, времето се „настанява” в него. След това, с всяка изминала година, именно времето определя годините на това дете и в един момент целият живот е извървян!
Така може да бъде разгледано как времето е в нас, другата част от нашата тема „ние сме във времето” е това, когато човек остави следа зад себе си, както героят Левски!
 
Аз мисля, че наистина Васил Левски е точният пример за своите думи! Той е живял с нагласата да помогне за освобождението на народа и по този начин той се движи във времето, а от там и времето в него. След като е оставил следа зад себе си, дори и тези мъдри думи,  той става част от времето.
 
„Времето е в нас и ние сме във времето” – минало, настояще, бъдеще... ще попитате защо...
„Времето е в нас” е отминало, но и продължение, а в бъдещето оставаме ние и оставените следи на миналото.
 
Времето се изменя непрекъснато. След време, тези които ще се родят, най-вероятно ще дадат точен отговор на това сложно за човечеството понятие. За нас времето остава една загадка с хиляди определения и лица. Автор: Александър Ненов

КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия