Мишел Рол и неговия 'Трактат по алгебра'

Френският математик, Мишел Рол, е член на Парижката академия на науките. Роден е на 21 април 1652 година в Амбер, Франция. Получава самостоятелно математическото си образование. През 1690 година публикува книгата си „Трактат по алгебра&ld

2011-11-08 16:51:26
Мишел Рол и неговия 'Трактат по алгебра'
Френският математик, Мишел Рол, е член на Парижката академия на науките.

Роден е на 21 април 1652 година в Амбер, Франция. Получава самостоятелно математическото си образование. През 1690 година публикува книгата си „Трактат по алгебра“, в която развива метод за отделяне на действителните корени на алгебричните уравнения,  основан на отделни случаи, известен като Теорема на Рол, доказана в случая на цели алгебрични многочилени  с чисто алгебрични средства. Рол формулира и правило за намиране на горните граници на действителните корени на алгебричните уравнения, по-известно като Правило на Маклорен.  Рол е изследвал и възможностите за решаване в цели числа на линейни уравнения с две неизвестни.

Дълго време Мишел Рол критикува анализа на Рене Декарт  и инфинитезималното смятане на Готфрид Лайбниц, с което предизвиква разгорещени дискусии в европейската математическа общност в началото на 18 век. Въпреки че често критиките му били безпочвени, те заставили Лайбниц да подходи с внимание към обосноваването теорията си.

Рол умира на 8 ноември 1719 година в Париж.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия